Vaccin tegen Japanse encefalitis tijdelijk niet leverbaar

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
24-01-2014

AZIË – Ixiaro, het vaccin tegen Japanse encefalitis, is tijdelijk niet leverbaar. Dat heeft de producent van het middel bekend gemaakt. Het is nog niet duidelijk wanneer het vaccin weer op de markt komt. Japanse encefalitis komt vooral voor op het platteland van Azië. Voor een ‘gewone’ reis naar dit continent is deze vaccinatie niet noodzakelijk.

De vaccinatie tegen Japanse encefalitis wordt vooral gegeven aan mensen die langer dan een maand op het platteland van China, Korea, India of Zuidoost Azië verblijven. Maar het vaccin wordt ook aanbevolen aan mensen die een half jaar of langer door deze regio’s reizen. Thuisvaccinatie.nl adviseert hen om zich ter plekke te laten inenten. De kans om Japanse encefalitis op te lopen is vooral groot in gebieden waar varkens worden gehouden en in de buurt van rijstvelden.

Vaccin beschermt 1 tot 2 jaar

De vaccinatie tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee injecties: als de eerste is gegeven, kan de tweede inenting na vier weken toegediend worden. Het vaccin heeft vervolgens een beschermingsduur van 12 tot 24 maanden.

Japanse encefalitis overgedragen door muggen

Japanse encefalitis is een virusinfectie die van besmette dieren wordt opgedragen op mensen via muggen. De eerste symptomen van de ziekte zijn vaak hoofdpijn, koorts, maagdarmstoornissen en verwarring. In de meeste gevallen heeft het virus een mild verloop, maar Japanse encefalitis kan ook tot een hersenontsteking leiden. In dat geval kan de hersenbeschadiging voor blijvende invaliditeit zorgen en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Mugwerende maatregelen treffen

Om besmetting met Japanse encefalitis te voorkomen, is het uiterst belangrijk om mugwerende maatregelen te treffen. De mug die de virusinfectie kan overbrengen, is vooral actief tussen zonsondergang en – opgang. Draag dan ook kleding die uw lichaam zo veel mogelijk bedekt. Onbedekte lichaamsdelen kunt u het beste insmeren met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Daarnaast wordt het slapen onder een geïmpregneerd muskietennet aanbevolen. Het net moet na het wassen en in ieder geval elk half jaar opnieuw geïmpregneerd worden, behalve als het een "DAWA" geïmpregneerd net is, deze zijn 20 keer wasbaar.