Veel Nederlanders niet bewust van noodzaak reisvaccinaties

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
28-05-2014

Een kleine half miljoen Nederlanders gaat op reis naar landen waar infectieziekten voorkomen zonder zich te laten vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek van Gezondopreis.nl. Maar liefst 37 procent geeft aan niet bewust te zijn van de noodzaak van reisvaccinaties. Reisbureaus en –organisaties moeten hier volgens hen verandering in brengen.

Het onderzoek van Gezondopreis.nl is in februari 2014 uitgevoerd door TSN NIPO onder ruim 800 respondenten. De mensen die meewerkten aan het onderzoek zijn de afgelopen twee jaar op vakantie geweest naar een zogenoemde risicobestemming. Hiermee worden landen bedoeld waar infectieziekten zoals hepatitis voorkomen. Vaak wordt gedacht dat deze risicobestemmingen ver weg liggen, maar niets is minder waar. Het is zelfs zo dat 75 procent van deze risicobestemmingen vrij ‘dicht’ bij huis liggen. Voorbeelden zijn Egypte, Kroatië, Marokko en zelfs Turkije.

Aantal reisvaccinaties neemt toe

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 1,4 miljoen Nederlanders wel eens op vakantie gaan naar een land waar zij een infectieziekte kunnen oplopen. Toch laat 33 procent zich niet inenten. Hoewel dit aantal nog steeds veel te hoog is, is het een verbetering ten opzichte van 2011. Toen liet maar liefst 39 procent zich niet vaccineren.

Niet geïnformeerd over gezondheidsrisico’s

Op de vraag waarom mensen ongevaccineerd op reis gaan naar een risicobestemming antwoordt 37 procent dat zij zich niet bewust zijn van de noodzaak van reisinentingen. Onder reizigers die naar risicobestemmingen gaan die ‘dichtbij’ huis liggen, is dit percentage zelfs 39 procent. Maar liefst driekwart van de mensen die ongevaccineerd op reis gaan, geeft bovendien aan vooraf niet geïnformeerd te zijn over mogelijke gezondheidsrisico’s in het land van bestemming.

Verantwoordelijkheid reisbureaus en -organisaties

Het verstrekken van informatie over mogelijke gezondheidsrisico’s in een vakantieland, is volgende twee derde van de respondenten de verantwoordelijkheid van reisbureaus en – organisatie. Siu-Fung Chan, directeur van Thuisvaccinatie.nl, is het daar deels mee eens. “Medewerkers van reisorganisaties kunnen inderdaad een belangrijke rol spelen in de voorlichting. Maar ze moeten daarbij wel ondersteund worden. Thuisvaccinatie.nl neemt die taak graag op zich zodat we Nederlanders samen een deskundig reisadvies kunnen geven.”

Reisbureaus en – organisaties die meer informatie willen over een eventuele samenwerking kunnen altijd contact opnemen met Thuisvaccinatie.nl.