Wist je dat 23% van de Nederlandse reizigers een bestemming bezoeken waar gezondheidsrisico’s voorkomen, maar zich niet laten vaccineren?

Wist je dat Rabiës
(hondsdolheid) vrijwel
altijddodelijk is?

Wist je dat er ook voor Turkije, Marokko, Bulgarije en Egypte vaccinaties geadviseerd worden?

Wist je dat reisvaccinaties vaak vergoed worden vanuit je zorgverzekering?

Wist je dat vooral kinderen vaak onbeschermd op reis gaan?

Wist je dat hepatitis A niet in het rijksvaccinatie programma (kinderprikjes) wordt gegeven?

Wist je dat je ook aan huisgevaccineerd kunt worden?

#weekvandevaccinatie

Van 24 tot 30 april vindt de week van de vaccinatie plaats. Tijdens deze week willen we meer aandacht voor vaccineren vragen en dat is hard nodig. Wist je dat ongeveer een kwart van de Nederlandse reizigers een bestemming bezoeken waar gezondheidsrisico’s voorkomen, maar zich niet laten vaccineren?
Laat je (tijdig) vaccineren voor je reis. Ga beschermd op reis en kom gezond weer terug!

Meer weten

Wist je dat ongeveer een kwart van de Nederlandse reizigers een bestemming bezoeken waar gezondheidsrisico’s voorkomen, maar zich niet laten vaccineren?

In 2017 reisden 1,25 miljoen Nederlanders naar een risicobestemming. Meer dan 270.000 Nederlandse reizigers gingen onbeschermd op reis, dat is bijna een kwart! Een grote groep van de ongevaccineerde reizigers bezochten een bestemmingen zoals Turkije, Egypte en Marokko. Reizigers naar een bestemming verder weg laten zich wel beter vaccineren, van deze groep gaat 13% onbeschermd op reis. Laat je daarom altijd goed adviseren over de mogelijke gezondheidsrisico’s.

[referentie: GSK onderzoek december 2017, uitgevoerd door Kantar]

Wist je dat rabiës (hondsdolheid) vrijwel altijd dodelijk is?

Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat er bij de Nederlandse reiziger weinig bekend is over hondsdolheid (rabiës). Rabiës heeft vrijwel altijd een dodelijke afloop, er zijn maar een paar gevallen bekend van mensen die rabiës hebben overleefd. Rabiës is een virusinfectie van de hersenen die wordt overgedragen door een beet, krab of lik van een besmet dier. Het dier draagt rabiës over via zijn speeksel. Naast honden kunnen ook bijvoorbeeld katten, apen en vleermuizen Rabiës overdragen.

De symptomen beginnen vaak één á twee maanden na de beet. Deze symptomen kunnen zijn; koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Later kunnen er krampen verlamming en nekstijfheid optreden. Het is zeer belangrijk om direct na een krab, beet of lik de wond goed schoon te maken met water en zeep en te ontsmetten met Betadine. Neem direct contact op met het noodnummer van je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar verwijst je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar het antiserum (Marig) en de vaccinaties aanwezig zijn.

Wist je dat er ook voor Turkije, Marokko, Bulgarije en Egypte vaccinaties geadviseerd worden?

Ook Turkije, Marokko, Bulgarije en Egypte behoren tot de risicogebieden waar je een reizigersziekte op kunt lopen. De hygiëne in deze landen is slechter dan in Nederland. Zo kan kun je door besmet voedsel en water hepatitis A oplopen. Hepatitis A wordt ook geelzucht genoemd en is een ontsteking aan de lever. Hepatitis A is besmettelijk en wordt overgedragen via de ontlasting van een besmet persoon. Ook Difterie, Tetanus en Polio kun je hier oplopen. Laat je daarom altijd goed adviseren voor vertrek.

Wist je dat reisvaccinaties vaak vergoed worden vanuit je zorgverzekering?

Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de geadviseerde reisvaccinaties. Thuisvaccinatie.nl is LCR geregistreerd en heeft contracten afgesloten met verschillende zorgverzekeraars. Wist je dat er ook speciale kortingsregelingen zijn? Check altijd bij de zorgverzekering wat jouw zorgverzekering vergoed!

Wist je dat hepatitis A niet in het Rijksvaccinatieprogramma (kinderprikjes) wordt gegeven?

Hepatitis A wordt niet gegeven tijdens het Rijksvaccinatieprogramma (kinderprikjes), maar wordt wel vaak geadviseerd voor een reis naar een risicogebied. Kinderen worden vanaf 2011 vanuit het rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen hepatitis B en niet tegen Hepatitis A. Het hepatitis B vaccin worden gegeven doormiddel het DKTP-HepB-Hib vaccin. Sinds 1957 wordt het DTP vaccin in gegeven tijdens het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma. Kinderen worden op 9-jarige leeftijd voor het laatst gevaccineerd. Omdat het vaccin een beschermingsduur van 10 jaar heeft, is het nodig het vaccin vanaf het 19de levensjaar te herhalen, voor de reis naar een risicobestemming. Na één vaccinatie ben je weer voor 10 jaar beschermd. Mocht het vaccin in de jeugd niet gegeven zijn, zijn er drie vaccinaties nodig voor een volledige bescherming.

Wist je dat vooral kinderen vaak onbeschermd op reis gaan?

Kinderen reizen vaker onbeschermd naar een risicobestemming dan volwassen. Maar liefst 45% van de kinderen reist onbeschermd!

Kinderen reizen vaker onbeschermd omdat de ouders zich niet bewust zijn van de noodzaak van vaccineren, niet weten dat er vaccinatie geadviseerd worden of denken dat kinderen vanuit het rijksvaccinatieprogramma goed beschermd zijn. Laat je daarom altijd goed adviseren, zo voorkom je narigheid tijdens of na de reis!

Wist je dat je ook aan huis of op het werk, ‘s avonds en in het weekend gevaccineerd kunt worden?

Ja bij Thuisvaccinatie.nl!

Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Thuisvaccinatie.nl is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. Onze deskundige artsen komen bij je langs wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En… wij sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar jouw zorgverzekeraar! Onze tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen!

Naast vaccinaties geven onze artsen ook advies over voedsel, drinkwater en hygiëne op uw reisbestemming bijvoorbeeld. Zo ga je niet alleen veilig op reis, maar ben je ook veilig tijdens de reis. Omdat Thuisvaccinatie.nl het je ook verder zo gemakkelijk mogelijk wil maken, kun je alles online regelen: van het invullen van de gezondheidsverklaring tot het maken van een afspraak. In de meeste gevallen wordt de nota eerst ingediend bij jouw zorgverzekeraar. Je ontvangt dan alleen een rekening voor de kosten die niet door je verzekeraar worden betaald. De meeste vaccinaties worden gedeeltelijk of volledig vergoed!