TBC

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De meest voorkomende vorm is longtuberculose, maar TBC kan ook op andere plaatsen voorkomen zoals in het hart, de nieren, wervels, lymfeklieren en de hersenen. Tuberculose komt met name voor in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.

TBC: welke symptomen zijn kenmerkend?

De meeste mensen die besmet zijn met TBC vertonen geen symptomen van de ziekte. Slechts tien procent van de TBC-dragers wordt ziek. Om die reden kan een tuberculosebesmetting lang onopgemerkt blijven omdat zich geen klachten voordoen, terwijl de persoon in kwestie wel besmet is. Als de ziekteverschijnselen wel optreden dan kan dit gebeuren vanaf acht weken tot levenslang na de besmetting. Symptomen van TBC zijn koorts, nachtzweten, moeheid, gewichtsverlies, hoesten en bloed ophoesten.

Hoe kunt u een TBC-besmetting oplopen?

Er zijn twee vormen van tuberculose: besmettelijke (open) TBC en niet-besmettelijke (gesloten) TBC. Van open TBC is sprake als een besmette persoon de tuberculose-bacteriën ophoest. Het inademen van deze ziekteverwekkers kan leiden tot besmetting. TBC verspreidt zich vooral gemakkelijk in kleine, slecht geventileerde ruimtes waar veel mensen bij elkaar zitten. Daarnaast loopt u een verhoogd risico op besmetting met tuberculose als u tijdens uw reis naar een TBC-land bij de lokale bevolking verblijft.
Tuberculose is in Nederland goed te behandelen. De behandeling kent twee fasen. Tijdens de intensieve fase gebruikt de patiënt minimaal vier verschillende soorten antibiotica. In deze fase worden de meeste TBC-bacteriën in het lichaam gedood. De intensieve fase duurt ongeveer twee maanden. Vervolgens is er de continuatiefase. Tijdens deze fase worden zoveel mogelijk overgebleven TBC-bacteriën onschadelijk gemaakt. De patiënt gebruikt tijdens deze fase minder soorten antibiotica. De fase duurt ongeveer vier maanden. Zonder goede behandeling zullen de ziekteverschijnselen in ernst toenemen. Uiteindelijk kan de patiënt aan de ziekte overlijden.

Is vaccinatie tegen TBC mogelijk?

Ja. Er bestaat een preventief vaccin tegen TBC: de BCG-vaccinatie. Dit vaccin biedt geen volledige bescherming tegen een tuberculosebesmetting. Een BCG-vaccinatie beschermt met name tegen de verspreiding van TBC via het bloed in het lichaam. In Nederland gebeurt de indicatiestelling en toediening van het BCG vaccin alleen door gespecialiseerde centra met een afdeling tuberculose bestrijding. Thuisvaccinatie biedt deze niet aan. Wij kunnen u wel adviseren over TBC en zo nodig doorverwijzen. De BCG-vaccinatie wordt eenmalig toegediend en hoeft niet herhaald te worden. Lees verder over de BCG-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over TBC? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt