Cholera

Cholera is een besmettelijke infectie van de darmen die wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio Cholerae. De ziekte komt met name voor in Zuid-Azië en Latijns-Amerika. Het risico dat reizigers een (ernstige) cholera-infectie in deze landen oplopen is zeer klein. Dit is anders voor reddings- en ontwikkelingsmedewerkers die in rampgebieden werken en verblijven.

Wat zijn de symptomen van cholera?

De meeste mensen die besmet zijn met cholera merken hier niets van. Zij krijgen geen symptomen, hooguit een milde diarree. Maar de symptomen kunnen ook een stuk heftiger zijn. De symptomen kunnen al enkele uren na besmetting optreden. De periode tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen kan echter ook één tot drie dagen duren.

Hoe loopt u een besmetting met cholera op?

U kunt cholera oplopen door verontreinigd water, melk of voedsel te nuttigen. De meest voorkomende bron van cholera is rauwe of niet goed doorgekookte vis. De bacterie bevindt zich in menselijke ontlasting. Als deze ontlasting door slechte hygiëne aan iemands handen komt, is dat een potentieel besmettingsgevaar. Ook het in contact komen met het grond of drinkwater kan een gevaar opleven. Iemand met cholera is vanaf het begin van de eerste symptomen tot enkele dagen na zijn of haar herstel besmettelijk voor de omgeving. 
 
Cholera wordt meestal behandeld met antibiotica om de ziekteverwekker te doden. Daarnaast wordt geprobeerd de vochtbalans van de cholera-patiënt zoveel mogelijk aan te vullen. Door de waterige diarree verliezen mensen met cholera immers veel vocht. 

Bestaat er een vaccinatie tegen cholera?

Er bestaat een orale vaccinatie tegen cholera maar deze wordt in Nederland zelden gebruikt. Het vaccin geeft een beperkte beschermingsgraad en voor een gewone reiziger is er maar een klein risico. Cholera kan worden voorkomen door tijdens uw reis goede hygiënische maatregelen in acht te nemen. Onze handige reissets zijn daar bij uitstek geschikt voor.

Meer informatie over cholera

Wilt u nog meer weten over cholera of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies