Cholera

Cholera is een besmettelijke infectie van de darmen die wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. De ziekte komt met name voor in Afrika, maar ook in Zuid-Azië, Zuid-Amerika en de Golf van Mexico. Het risico dat reizigers een (ernstige) cholera-infectie in deze landen oplopen is zeer klein. Soms lopen ontwikkelingsmedewerkers in (ramp)gebieden wél verhoogd risico.

Wat zijn de symptomen van cholera?

De meeste mensen die besmet zijn met cholera merken hier weinig van. Zij krijgen soms milde diarree. Maar de symptomen kunnen ook een stuk heftiger zijn, waarbij diarree en uitdroging op de voorgrond staan. De symptomen kunnen al enkele uren na besmetting optreden. De periode tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen kan echter ook één tot drie dagen duren.
Cholera

Hoe loopt u een besmetting met cholera op?

U kunt cholera oplopen door verontreinigd water, melk of voedsel te nuttigen. De meest voorkomende bron van cholera zijn schaal- of schelpdieren. De bacterie bevindt zich daarna in menselijke ontlasting. Als deze ontlasting door slechte hygiëne aan iemands handen komt, is dat een potentieel besmettingsgevaar. Ook het in contact komen met het grond of drinkwater kan een gevaar vormen. Iemand met cholera is vanaf het begin van de eerste symptomen tot enkele dagen na zijn of haar herstel besmettelijk voor de omgeving.
Cholera wordt soms behandeld met antibiotica om de ziekteverwekker te doden, maar herstel van de vochtbalans (toedienen van vocht) is het belangrijkst voor de cholerapatiënt. Door de waterige diarree verliezen mensen met cholera immers veel vocht.

Bestaat er een vaccinatie tegen cholera?

Er bestaat een vaccinatie tegen cholera die men kan inslikken maar deze wordt in Nederland zelden gebruikt. Het vaccin geeft een beperkte beschermingsgraad en voor een gewone reiziger is er maar een klein risico. Cholera kan worden voorkomen door tijdens uw reis goede hygiënische maatregelen in acht te nemen. Onze handige reissets kunnen daarbij een handige aanvulling zijn.
Cholera

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Waarom Thuisvaccinatie

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering