Gele koorts

Gele koorts is een ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. In delen van Afrika en delen van Midden- en Zuid-Amerika komt gele koorts voor.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Hoe kunt u gele koorts oplopen?

Gele koorts wordt verspreid door muggen. Deze mug prikt met name overdag (in Zuid-Amerika prikt deze ook ‘snachts).

Het is een zeldzame, maar ernstige ziekte, welke helaas nog dodelijk kan aflopen. Als u de ziekte heeft is er geen behandeling; alleen symptoombestrijding. Om gele koorts te voorkomen, kunt u het beste maatregelen tegen muggenbeten nemen (en mogelijk een vacicnatie). Draag in ieder geval lange kleding en gebruik een anti-muggen middel met DEET.

 

 

Wat zijn de symptomen van gele koorts?

Men krijgt last van (hoge) koorts, rillingen en vaak ook andere klachten zoals flinke hoofdpijn, misselijkheid en geelzucht.

De meeste mensen herstellen na deze fase. In ongeveer 15 tot 25 procent van de gevallen ontstaat hierna echter een ernstig ziektebeeld van gele koorts met shock en orgaanfalen.
Indien dit ernstige ziektebeeld ontstaat, overlijdt tot vijftig procent van de patiënten hieraan.

Bestaat er een vaccinatie tegen gele koorts?

Ja, er bestaat een gele koorts-vaccinatie. Vanaf ongeveer 10 dagen na de gele koorts vaccinatie bent u voldoende beschermd. Na vaccinatie bent u in principe levenslang beschermd tegen gele koorts (er zijn enkele uitzonderingsgevallen, maar dit wordt u dan verteld bij het vaccineren). Lees meer over de gele koorts-vaccinatie.

Bij Thuisvaccinatie krijgt u altijd een advies op maat door LCR geregistreerde Reizigersgeneeskundig artsen. Maak daarom vandaag nog een afspraak.

 

Gele koorts vaccinatie bijwerkingen

De gele koorts vaccinatie heeft, net als sommige andere vaccinaties, een aantal bijwerkingen. Vooral risicogroepen als zwangere vrouwen en ouderen hebben hier kans op. Uw arts bekijkt in dit geval of vaccinatie mogelijk is. Het afweersysteem reageert na de injectie en gaat afweerstoffen opbouwen tegen het gele koorts virus. De bijwerkingen betekenen meestal dat het vaccin zijn werk doet. Bijwerkingen die regelmatig voorkomen zijn: pijn op de plaats van de injectie, hoofdpijn of spierpijn. Krijgt u last van vervelende zeldzame bijwerkingen, zoals hevige  uitslag en jeuk, hoge koorts, of overgevoeligheidsklachten? Neem dan altijd contact op met een arts.

Onze werkwijze
1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.