Wat is gele koorts?

Gele koorts is een zeldzame maar ernstige infectieziekte. Gele koorts wordt overgedragen via de speekselklieren van besmette muggen. Mensen kunnen de ziekte niet naar elkaar overdragen. Als een besmet persoon door een mug wordt gestoken, kan die mug het virus vervolgens verder verspreiden. Wanneer u eenmaal met gele koorts besmet bent, is er géén medicijn als behandeling. Alleen de symptomen van de ziekte zijn te behandelen en te ondersteunen. Helaas loopt deze ziekte soms dodelijk af. Dit is de reden dat wij bij enig risico altijd aanraden om u tegen gele koorts te laten vaccineren. Dat kan bijvoorbeeld bij Thuisvaccinatie. Het enige vaccinatiecentrum in Nederland dat reizigers aan huis vaccineert. Maak direct een afspraak voor een vaccinatieadvies op maat voor uw reisbestemming.

Gele koorts symptomen

Bij veel mensen verloopt een besmetting met gele koorts met geen tot

weinig gele koorts symptomen. Minder dan een kwart van de patiënten krijgt daadwerkelijk klachten. Als er klachten zijn is dat twee tot negen (gemiddeld vier) dagen na de muggenbeet.

Gele koorts symptomen:

 • plotselinge koorts en rillingen
 • spierpijn, rugpijn
 • hoofdpijn
 • misselijkheid en braken
 • mogelijk geelzucht
De meeste mensen herstellen na deze fase (duurt drie tot vier dagen). In ongeveer 15 tot 25 procent van de gevallen ontstaat hierna echter een ernstig ziektebeeld van gele koorts:
 • shock
 • ernstige geelzucht
 • bloederige diarree en andere bloedingen
 • orgaanfalen (ernstige schade aan bv. hart, nieren, lever)

Indien dit ernstige ziektebeeld ontstaat, overlijdt tot vijftig procent van de patiënten hieraan.

Gele koorts landen

Het is natuurlijk allereerst belangrijk te weten waar u het risico loopt:
wat zijn de zogeheten gele koorts landen? In Nederland is er nu
ruim 10 jaar geen gele koorts meer vastgesteld. Gele koorts komt
voor in Afrika en Zuid-Amerika.

In het ene land loopt u meer risico op besmetting met gele koorts dan
in het andere land. In sommige landen is een lager risico op besmetting met gele koorts (de gele landen op het kaartje), in andere landen is er een hoog risico op besmetting met deze ziekte (de oranje landen op het kaartje). De gebieden waar u naartoe reist bepalen of een gele koorts vaccinatie wordt geadviseerd. Een gele koorts vaccinatie kan voor sommige landen ook verplicht zijn.

Gele koorts Afrika

Gele koorts komt in een aanzienlijk deel van Afrika voor. Het territorium van de Aedes Aegypti-mug (ook wel de gele koorts mug) omspant een brede band van het Afrikaanse continent. Van Mauretanië in West-Afrika tot in Zambia in Zuidelijk Afrika. In het noorden en zuiden van Afrika komt geen gele koorts voor.

Gele koorts Zuid-Amerika

Bijna overal in Zuid-Amerika loopt u het risico op besmetting met gele
koorts. In de meeste van deze landen komt gele koorts slechts in een deel van het land voor. Alleen Chili en Uruguay zijn helemaal vrij van gele koorts.

Wilt u meer weten over reisbestemmingen waar gele koorts voorkomt? Lees dan ons speciale artikel over gele koorts landen.

Bestaat er een gele koorts vaccinatie?

Ja, er bestaat gelukkig een gele koorts vaccinatie. Vanaf 10 dagen na de gele koorts vaccinatie bent u voldoende beschermd (soms al iets eerder). Na vaccinatie bent u in principe levenslang beschermd tegen gele koorts (er zijn enkele uitzonderingsgevallen, maar dit wordt u dan verteld bij het vaccineren). Lees meer over de gele koorts vaccinatie.

Gele koorts vaccinatie: verplicht of  aanbevolen

Gele koorts komt alleen in delen van Afrika en Zuid-Amerika voor. Zie het gele koorts landenoverzicht. Naast deze lijst zijn er landen die de gele koorts vaccinatie verplichten voor mensen die uit een gele koorts land komen. Soms is een overstap of tussenstop op een luchthaven in een gele koorts land al voldoende om vaccinatie verplicht te stellen. Reist u vanuit een gele koorts land naar een andere bestemming? Dan is het raadzaam om na te kijken of voor uw uiteindelijke reisbestemming een gele koorts vaccinatie verplicht is. U kunt anders problemen aan de grens krijgen, wanneer u niet kunt aantonen dat u gevaccineerd bent. Nadat u de gele koorts vaccinatie heeft gehad, krijgt u een gele koorts stempel in uw internationale

vaccinatiebewijs (ook wel bekend als het ‘gele boekje’.) Als de vaccinatie verplicht is dient u de vaccinatie minimaal tien dagen vóór aankomst in het betreffende land te hebben gehad.

Bekijk hier het overzicht van landen die de gele koorts vaccinatie verplicht stellen.

Gele koorts vaccinatie bijwerkingen

De gele koorts vaccinatie heeft, net als sommige andere vaccinaties, een aantal bijwerkingen. Vooral risicogroepen als zwangere vrouwen en ouderen hebben hier kans op. Uw arts bekijkt in dit geval of vaccinatie mogelijk is. Het afweersysteem reageert na de injectie en gaat afweerstoffen opbouwen tegen het gele koorts virus. De bijwerkingen betekenen meestal dat het vaccin zijn werk doet. Bijwerkingen die regelmatig voorkomen zijn: pijn op de plaats van de injectie, hoofdpijn of spierpijn. Krijgt u last van vervelende zeldzame bijwerkingen, zoals hevige  uitslag en jeuk, hoge koorts, of overgevoeligheidsklachten? Neem dan altijd contact op met een arts.

Gele koorts: bescherming tegen muggen

Gele koorts is zoals gezegd een ernstige infectieziekte. Vaccinatie is raadzaam en eigenlijk de enige goede manier om besmetting te voorkomen. Aanvullend is het goed uzelf te beschermen tegen deze en andere ziekten op reis. Gele koorts wordt overgedragen door besmette muggen die vooral overdag steken. De ziekte kan niet van mens op mens worden overgedragen. Als een besmet persoon door een mug wordt gestoken, kan die mug het virus vervolgens verder verspreiden. Wanneer u eenmaal met gele koorts besmet bent, is er géén behandeling mogelijk. Wel zullen de artsen proberen om de symptomen zoveel mogelijk te behandelen en te ondersteunen.

Met de gele koorts vaccinatie kunt u een besmetting met gele koorts voorkomen. Naast het halen van deze inenting zijn er aanvullende maatregelen die u kunt treffen. Deze maatregelen helpen u ook te beschermen tegen andere infectieziekten, zoals malaria en dengue. Wat u kunt doen:

 • Voorkom dat u gebeten wordt door een mug. Dit kunt u doen door bedekkende kleding te dragen, lange mouwen en lange broeken, sokken met schoenen.
 • Smeer de blote huid in met een middel dat DEET bevat.

Lees meer tips over het voorkomen van muggenbeten

 

Vaccinatie door Thuisvaccinatie.nl

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.
Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak bij Thuisvaccinatie!
Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op het werk wanneer het u uitkomt