Hoogteziekte

Hoogteziekte wordt veroorzaakt door verschillende factoren. De ziekte kan voorkomen op hoogtes vanaf 2.500 meter boven zeeniveau. U loopt het meeste risico op hoogteziekte in hooggebergten (bv. Alpen, Himalaya, Andes), bij het beklimmen van hoge bergen (bv. de Kilimanjaro in Tanzania, Mount Kenya in Kenia) en het bezoeken van hooggelegen plaatsen (La Paz in Bolivia, Lhasa in Tibet, Machu Picchu in Peru). Vooral als u meer dan 500 meter per dag stijgt, kunt u last krijgen van hoogteziekte. De ziekte komt wereldwijd voor in hooggelegen gebieden.

Wat zijn de symptomen van hoogteziekte?

Er komen drie varianten van hoogteziekte voor. De symptomen verschillen per variant. Bij de lichte vorm beperken de klachten zich meestal alleen tot hoofdpijn en een katerachtig gevoel. De ziekteverschijnselen doen zich meestal binnen 12 tot 24 uur na aankomst op grote hoogte voor. Meestal past het lichaam zich vanzelf aan de grote(re) hoogte aan waardoor de symptomen verdwijnen of minder ernstig worden. Eén van de ergere vormen van hoogteziekte leidt tot vochtophoping in de hersenen (hersenoedeem). De tweede ernstige variant van hoogteziekte leidt tot vochtophoping in de longen. Hierbij krijgt u last van toenemende kortademigheid. Deze twee ernstige vormen kunnen fataal aflopen als niet tijdig actie wordt ondernomen.

Bestaat er een vaccinatie tegen hoogteziekte?

Nee, er is geen vaccinatie tegen hoogteziekte. Wel bestaan er medicijnen (onder andere acetazolamide) waarmee u het lichaam ondersteunt bij het wennen aan de hoogte. Ze worden vooral preventief voorgeschreven aan mensen die uit ervaring weten dat ze last krijgen van hoogteziekte. Als u acuut last krijgt van hoogteziekte op uw reisbestemming, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. U mag niet verder stijgen. Indien het innemen van acetozolamide en rust niet helpen, zult u moeten afdalen. Sommige mensen lopen een groter risico op hoogteziekte dan anderen.


Meer informatie 

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies