Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam binnenkomen. Malaria komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden, op plekken waar het warm en vochtig is. Er zijn bijvoorbeeld malaria gebieden in West-, Centraal-, Oost- en Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Ook in Nederland zien artsen wel eens malaria omdat reizigers uit malarialanden de ziekte met zich mee kunnen dragen.

Wat zijn de symptomen van malaria?

Er zijn verschillende vormen van malaria. Afhankelijk van de malariavariant kan het zeven dagen tot enkele weken duren voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De eerste ziekteverschijnselen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn.

Malaria: ziekteverloop, behandeling en preventie

De meeste mensen die in de tropen wonen hebben immuniteit opgebouwd tegen malaria. Reizigers uit westerse landen hebben deze immuniteit niet, waardoor een besmetting met malaria bij hen vaak ernstiger verloopt. Malaria kan leiden tot een blijvende hersenbeschadiging. Ook zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op complicaties bij het doormaken van malaria.
 
Malaria is steeds moeilijker te behandelen omdat steeds meer malariaparasieten resistent zijn tegen gangbare antimalariamiddelen zoals chloroquine. Als malaria niet wordt behandeld, kan de ziekte een dodelijke afloop hebben. Als choloquine niet werkt, stapt men vaak over op een behandeling met andere middelen afhankelijk van waar de malaria is opgelopen.
 
Het beste is nog om een besmetting met malaria te voorkomen door zelf goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk hierbij aan het gebruik van malariapillen. Zorg bijvoorbeeld voor bedekkende kleding als u in een malariagebied bent en slaap onder een muskietennet. Bovendien is het aan te raden om de ontblote huid in te smeren met een mugwerend middel waar DEET in zit. Thuisvaccinatie biedt deze mugwerende middelen en andere producten aan in handige reissets.

Malaria: geen vaccinatie, wél malariapillen

Er is momenteel nog geen effectief vaccin tegen malaria beschikbaar. Wel zijn er verschillende soorten malariapillen voorhanden die u preventief kunt gebruiken als u naar een malariagebied reist. Deze pillen zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Afhankelijk van het malariagebied en de (gezondheids)situatie van de reiziger wordt bepaald welke malariapillen de arts zal adviseren. De meest gangbare medicijnen om malaria te voorkomen zijn atovaquon-proguanil (beter bekend als Malarone) en mefloquine (merknaam Lariam). In sommige gevallen kan ook voor Doxycycline worden gekozen.

Meer informatie over malaria

Wilt u meer weten over malaria? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
Wilt u nog meer weten over malaria of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.
 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies