Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam binnenkomen. Malaria komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden, op plekken waar het warm en vochtig is. Er zijn bijvoorbeeld malaria-gebieden in West-, Centraal-, Oost- en Zuid-Afrika, Zuid-Oost-Azië en Zuid-Amerika.

Wat zijn de symptomen van malaria?

Er zijn verschillende vormen van malaria. Afhankelijk van de malariavariant kan het zeven dagen tot enkele weken duren voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De eerste ziekteverschijnselen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn.

Malaria: ziekteverloop, behandeling en preventie

Jaarlijks sterven er 450.000 mensen aan malaria, waarvan 90% in Afrika. Mensen die in de tropen (over)leven hebben een soort immuniteit opgebouwd tegen malaria; doordat zij continu besmet worden, worden zij meestal niet zo ziek van malaria. Reizigers uit westerse landen hebben deze immuniteit niet, waardoor een besmetting met malaria bij hen vaak ernstiger verloopt. Afhankelijk van het type malaria kan de ziekte in enkele dagen zeer ernstige vormen aannemen, met hersenmalaria, nierfalen en shock. Als dit niet tijdig wordt behandeld kan de ziekte snel dodelijk zijn. Onder andere zwangere vrouwen en kinderen onder de 5 jaar lopen een verhoogd risico op (ernstige) malaria en complicaties.
Malaria is steeds moeilijker te behandelen omdat steeds meer malariaparasieten resistent zijn tegen gangbare antimalariamiddelen zoals chloroquine, proguanil en in sommige gebieden zelfs mefloquine (Lariam). Als malaria niet wordt behandeld, kan de ziekte zoals gezegd een dodelijke afloop hebben.
Het beste is om een besmetting met malaria te voorkomen door zelf goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk hierbij aan het gebruik van malariapillen in hoogrisicogebieden. Zorg ook voor bedekkende kleding als u in een malariagebied bent en slaap onder een muskietennet. Bovendien is het aan te raden om de ontblote huid in te smeren met een muggenwerend middel waar DEET in zit. Thuisvaccinatie biedt deze muggenwerende middelen en andere producten aan in handige reissets.

Malaria: geen vaccinatie, wél malariapillen

Er is momenteel nog geen effectief vaccin tegen malaria beschikbaar. Wel zijn er verschillende soorten malariapillen voorhanden die u preventief kunt gebruiken als u naar een hoogrisico malariagebied reist. Deze pillen zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Afhankelijk van het malariagebied en de (gezondheids)situatie van de reiziger wordt bepaald welke malariapillen de arts zal adviseren. De meest gangbare medicijnen om malaria te voorkomen zijn atovaquon-proguanil (beter bekend als Malarone) en mefloquine (merknaam Lariam). In sommige gevallen kan ook voor doxycycline worden gekozen.

Meer informatie over malaria

Wilt u meer weten over malaria? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt