Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam binnenkomen. Malaria komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden, op plekken waar het warm en vochtig is. Er zijn bijvoorbeeld malaria-gebieden in West-, Centraal-, Oost- en Zuid-Afrika, Zuid-Oost-Azië en Zuid-Amerika.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Wat zijn de symptomen van malaria?

Er zijn verschillende vormen van malaria. Afhankelijk van de malariavariant kan het zeven dagen tot enkele weken duren voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. De eerste ziekteverschijnselen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn.

Malaria: ziekteverloop, behandeling en preventie

Jaarlijks sterven er 450.000 mensen aan malaria, waarvan 90% in Afrika. Mensen die in de tropen (over)leven hebben een soort immuniteit opgebouwd tegen malaria; doordat zij continu besmet worden, worden zij meestal niet zo ziek van malaria. Reizigers uit westerse landen hebben deze immuniteit niet, waardoor een besmetting met malaria bij hen vaak ernstiger verloopt. Afhankelijk van het type malaria kan de ziekte in enkele dagen zeer ernstige vormen aannemen, met hersenmalaria, nierfalen en shock. Als dit niet tijdig wordt behandeld kan de ziekte snel dodelijk zijn. Onder andere zwangere vrouwen en kinderen onder de 5 jaar lopen een verhoogd risico op (ernstige) malaria en complicaties.
Malaria is steeds moeilijker te behandelen omdat steeds meer malariaparasieten resistent zijn tegen gangbare antimalariamiddelen zoals chloroquine, proguanil en in sommige gebieden zelfs mefloquine (Lariam). Als malaria niet wordt behandeld, kan de ziekte zoals gezegd een dodelijke afloop hebben.
Het beste is om een besmetting met malaria te voorkomen door zelf goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk hierbij aan het gebruik van malariapillen in hoogrisicogebieden. Zorg ook voor bedekkende kleding als u in een malariagebied bent en slaap onder een muskietennet. Bovendien is het aan te raden om de ontblote huid in te smeren met een muggenwerend middel waar DEET in zit. Thuisvaccinatie biedt deze muggenwerende middelen en andere producten aan in handige reissets.

Malaria: geen vaccinatie, wél malariapillen

Er is momenteel nog geen effectief vaccin tegen malaria beschikbaar. Wel zijn er verschillende soorten malariapillen voorhanden die u preventief kunt gebruiken als u naar een hoogrisico malariagebied reist. Deze pillen zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Afhankelijk van het malariagebied en de (gezondheids)situatie van de reiziger wordt bepaald welke malariapillen de arts zal adviseren. De meest gangbare medicijnen om malaria te voorkomen zijn atovaquon-proguanil (beter bekend als Malarone) en mefloquine (merknaam Lariam). In sommige gevallen kan ook voor doxycycline worden gekozen.

Meer informatie over malaria

Wilt u meer weten over malaria? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:

Onze werkwijze

1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.