Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is een veelgehoorde klacht onder reizigers. Ongeveer de helft van een groep reizigers die twee weken weggaat krijgt er last van. Reizigersdiarree wijst op een infectie van het maagdarmkanaal. Deze infectie kan worden veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Reizigersdiarree komt wereldwijd voor, maar met name in Afrika, Azië en Centraal- en Zuid-Amerika. In Noord-Amerika, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland loopt u wat minder risico.

Wat zijn de symptomen van reizigersdiarree?

Er wordt van reizigersdiarree gesproken wanneer u tijdens of na een reis last heeft van meer dan drie keer brijachtige of waterige ontlasting in 24 uur en minimaal één van de volgende klachten: misselijkheid, braken, buikkrampen, koorts of bloed in de ontlasting. Let op: als u braakt en u heeft korter dan een uur geleden medicatie ingenomen (anti-malariamiddelen, de pil of andere medicatie), dan kunnen deze niet meer werkzaam zijn. Overleg in dat geval met een arts.

Hoe kunt u besmet raken met reizigersdiarree?

Veel infecties met reizigersdiarree tot gevolg worden opgelopen via besmet voedsel. Ook via besmet drinkwater kunt u een infectie oplopen die leidt tot reizigersdiarree. Dit komt echter wat minder vaak voor.

Reizigersdiarree: wat doe je eraan?

Als u last heeft van reizigersdiarree, verliest u snel veel vocht. Zorg daarom voor een goede vochtbalans. Dit doet u door veel te drinken. Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen is het belangrijk dat zij ook de verloren zouten en suikers aanvullen. Dit kan door het gebruik van een speciaal zout/suikermengsel (ORS) dat wordt toegevoegd aan water. U kunt daarnaast diarreeremmers als Loperamide gebruiken. Dit mag echter niet bij jonge kinderen en zwangeren of als de diarree gepaard gaat met koorts of bloed in de ontlasting. Het beste kunt u deze tabletten vanuit Nederland meenemen omdat bij buitenlandse medicatie de handleiding niet altijd leesbaar is.
Om reizigersdiarree te voorkomen, kunt u het beste geen (tenzij gekookt) kraanwater drinken maar bronwater uit gesloten flessen gebruiken. Gebruik dit ‘veilige’ water ook tijdens het tandenpoetsen. Ook thee, bier en frisdrank uit gesloten flessen zijn veilige dranken. Neem geen ijsblokjes in uw drinken, omdat u niet weet met welk water die gemaakt zijn. Hetzelfde advies geldt voor voedsel: eet in verre landen geen ongekookt of ongebakken voedsel. Kijk in het bijzonder uit met groente, fruit, zeefruit of schelpdieren. Neem geen schep- of schaafijs maar alleen verpakt ijs uit de fabriek. Er bestaat geen vaccinatie tegen reizigersdiarree.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt