Schistosomiasis

Schistosomiasis (of bilharzia) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door kleine larven die door de huid naar binnen dringen. Deze larven bevinden zich in zoet oppervlaktewater in veel (sub)tropische gebieden. Schistosomiasis komt met name in Afrika voor. Maar ook in delen van Zuid-Amerika (bijvoorbeeld Brazilië, Suriname en Venezuela) en Azië (onder andere China en de Filippijnen) loopt u het risico op een ongewenste ontmoeting met deze kleine larven. 

Wat zijn de symptomen van schistosomiasis?

De eerste symptomen van bilharzia kunnen een paar uur tot een paar dagen na de infectie optreden. Er kan wat huiduitslag of een jeukerig gevoel optreden op de plek waar de larven de huid zijn binnengedrongen.

Schistosomiasis: ziekteverloop en behandeling

Schistosomiasis kan niet van mens op mens worden overgedragen. De ziekte verloopt in twee stadia. In de eerste fase ontwikkelt de larve zich tot volwassen worm. Veelgehoorde klachten bij deze fase zijn huidafwijkingen, hoesten, koorts en diarree. Deze fase kan twee weken tot anderhalve maand duren, maar ook maanden in beslag nemen. Op de eerste fase volgt de tweede (chronische) fase. Tijdens deze fase kunnen er ontstekingen ontstaan in de spijsverteringsorganen en is er vaak bloed in de urine te zien. In zeldzame gevallen kunnen hersenen en/of ruggemerg worden aangetast.
 
Bilharzia is te behandelen met medicijnen. Hiervoor wordt het medicijn praziquantel gebruikt. Dit middel doodt de larven die verantwoordelijk zijn voor de symptomen. Het is een zware en vervelende behandeling.

Bestaat er een vaccinatie tegen schistosomiasis?

Nee, er bestaat momenteel geen effectief vaccin tegen schistosomiasis. Het is dus het beste om besmetting met bilharzia te voorkomen. Ga nooit zwemmen of zelfs maar pootjebaden in water dat is besmet met de bilharziaparasiet. Als het water chloor bevat (zoals in veel zwembaden), kunt u wel veilig zwemmen. Ook zeewater vormt geen risico. Als u in contact bent geweest met besmet water, is het belangrijk om u stevig af te drogen zodat eventuele bilharzialarven op de huid worden verwijderd.

Meer informatie over schistosomiasis

Wilt u meer weten over andere infectieziektes op uw reisbestemming? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
Wilt u nog meer weten over bilharzia of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige tips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.
 
Hoewel er nog geen effectief vaccin tegen schistosomiasis (bilharzia) beschikbaar is, zijn er een aantal andere reizigersziektes waartegen u zich wel kunt laten vaccineren. Voorkom dat u tijdens uw verblijf in het buitenland onnodige gezondheidsrisico’s loopt en ga goed beschermd op reis! Maak vandaag nog een afspraak voor uw persoonlijke vaccinatieadvies op maat.

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies