Schistosomiasis

Schistosomiasis (of bilharzia) is een worminfectie die wordt veroorzaakt doordat kleine larven door de huid naar binnen dringen. Deze larven bevinden zich in zoet water (meren, rivieren of stromen) in veel (sub)tropische gebieden. Schistosomiasis komt met name in Afrika voor. Maar ook in delen van Zuid-Amerika (bijvoorbeeld BraziliëSuriname en Venezuela) en Azië (onder andere Chinade Filipijnen en Zuidoost-Azië) loopt u het risico op een ongewenste ontmoeting met deze kleine larven.

Wat zijn de symptomen van schistosomiasis?

De eerste symptomen van bilharzia kunnen een paar uur tot een paar dagen na de infectie optreden. Er kan wat huiduitslag of een jeukerig gevoel optreden op de plek waar de larven de huid zijn binnengedrongen.

Schistosomiasis: ziekteverloop en behandeling

Schistosomiasis kan niet van mens op mens worden overgedragen. De ziekte verloopt in verschillende stadia. De symptomen zijn afhankelijk van het stadium van de ziekte. Bij reizigers is er meestal sprake van het acute stadium waarbij koorts, spierpijn, luchtwegklachten, buikpijn, diarree en gewichtsverlies voor kunnen komen. Deze fase kan dagen tot weken duren. Daarna volgt de chronische fase. Tijdens deze fase kunnen er ontstekingen ontstaan in de spijsverteringsorganen en is er vaak bloed in de ontlasting of urine te zien. In zeldzame gevallen kunnen hersenen en/of ruggenmerg worden aangetast.

Bilharzia is te behandelen met medicijnen. Hiervoor wordt het medicijn praziquantel gebruikt. Dit middel werkt op de volwassen wormen en weinig tot niet op de onvolwassen stadia. Het advies is om altijd te behandelen. Het is een zware behandeling.

Bestaat er een vaccinatie tegen schistosomiasis?

Nee, er bestaat momenteel geen effectief vaccin tegen schistosomiasis. Het is dus het beste om besmetting met bilharzia te voorkomen. Ga nooit zwemmen of zelfs maar pootjebaden in zoet water in risicogebieden. Als het water chloor bevat (zoals in veel zwembaden), kunt u wel veilig zwemmen. Ook zeewater vormt geen risico. Als u in contact bent geweest met besmet water, is het belangrijk om u stevig af te drogen zodat eventuele bilharzialarven op de huid worden verwijderd.

Meer informatie

Wilt u meer weten over andere infectieziektes op uw reisbestemming? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt