TBC

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De meestvoorkomende vorm is longtuberculose, maar TBC kan ook op andere plaatsen zoals in het hart, de nieren, wervels en lymfeklieren en de hersenen voorkomen. Tuberculose komt met name voor in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.

TBC: welke symptomen zijn kenmerkend?

De meeste mensen die besmet zijn met TBC vertonen geen symptomen van de ziekte. Slechts tien procent van de TBC-dragers wordt ziek. Om die reden kan een tuberculosebesmetting lang onopgemerkt blijven omdat zich geen klachten voordoen, terwijl de persoon in kwestie wel besmet is. Als de ziekteverschijnselen wel optreden, gebeurt dit meestal vanaf acht weken tot twee jaar na de besmetting. Veelgehoorde symptomen van TBC zijn koorts, nachtzweten, moeheid, hoesten en bloed ophoesten en gewichtsverlies. 

Hoe kunt u een TBC-besmetting oplopen?

Er zijn twee vormen van tuberculose: besmettelijke (open) TBC en niet-besmettelijke (gesloten) TBC. Alleen open TBC is besmettelijk. Van open TBC is sprake als een besmette persoon de tuberculose-bacteriën ophoest. Het inademen van deze ziekteverwekkers kan leiden tot besmetting. TBC verspreidt zich vooral gemakkelijk in kleinere ruimtes waar veel mensen op elkaar gepakt zitten. Daarnaast loopt u een verhoogd risico op besmetting met tuberculose als u tijdens uw reis naar een TBC-land bij de lokale bevolking verblijft.
 
Tuberculose is in Nederland goed te behandelen. De behandeling kent twee fasen. Tijdens de intensieve fase gebruikt de patiënt minimaal vier verschillende soorten antibiotica. In deze fase worden de meeste TBC-bacteriën in het lichaam gedood. De intensieve fase duurt ongeveer twee maanden. Vervolgens is er de continuatiefase. Tijdens deze fase worden zoveel mogelijk overgebleven TBC-bacteriën onschadelijk gemaakt. De patiënt gebruikt tijdens deze fase minder soorten antibiotica. De fase duurt ongeveer vier maanden. Zonder goede behandeling zullen de ziekteverschijnselen in ernst toenemen. Uiteindelijk kan de patiënt aan de ziekte overlijden. 

Is vaccinatie tegen TBC mogelijk?

Ja. Er bestaat een preventief vaccin tegen TBC: de BCG-vaccinatie. Dit vaccin biedt geen volledige bescherming tegen een tuberculosebesmetting. Een BCG-vaccinatie beschermt met name tegen de verspreiding van TBC via het bloed in het lichaam. De BCG-vaccinatie wordt eenmalig toegediend en hoeft niet herhaald te worden. Lees verder over de BCG-vaccinatie.  

Meer informatie over TBC

Wilt u meer informatie over TBC? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
 
 
Wilt u nog meer weten over TBC of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.
 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies