Vogelgriep

Vogelgriep (ook wel vogelpest genoemd) is een ziekte die door een vogel-influenza A virus (griepvirus) wordt veroorzaakt. Dit griepvirus voor vogels is verwant aan het menselijke griepvirus. De ziekte is vooral besmettelijk voor watervogels en pluimvee, maar ook mensen kunnen met sommige subtypen besmet raken. Er zijn verschillende subtypen van het influenza A-virus. De meest recente uitbraken van vogelgriep zijn veroorzaakt door het H5N1-virus. Maar ook het H7N9-virus kan een besmetting bij mensen veroorzaken. Vogelgriep komt met name voor in Zuidoost-Azië. In Cambodja, Hong kong, Singapore, Thailand, Zuid-Korea komt een vogelgriepepidemie onder dieren langer voor.

Wat zijn de symptomen van vogelgriep?

Er is nog weinig bekend over de precieze periode tussen besmetting met de vogelgriep en het verschijnen van de eerste symptomen. Momenteel gaat men ervan uit deze periode drie tot zeven dagen bedraagt. Mensen die besmet zijn met het H5N1-virus (vogelgriep) krijgen vaak last van griepachtige verschijnselen: keelpijn, spierpijn, (hoge) koorts, hoesten en ‘ziek’ voelen. Ook een (lichte) oogontsteking hoort tot de symptomen van vogelgriep.

Hoe raakt men besmet met vogelgriep?

Vogels en pluimvee kunnen, evenals hun uitwerpselen, een besmettingsgevaar voor mensen vormen. Reizigers lopen relatief weinig risico op een besmetting met vogelgriep. Na de eerste symptomen kan een infectie met vogelpest tot een ernstige longontsteking leiden, waarbij koorts, hoesten en kortademigheid veelgehoorde klachten zijn. Er is nog weinig bekend over het precieze ziekteverloop en de eventuele risicofactoren. Duidelijk is wel dat het ziektebeeld zowel mild als ernstig kan verlopen. Sommigen genezen van het virus, maar een besmetting met vogelgriep kan in potentie ook een dodelijke afloop hebben.

Bestaat er een vaccinatie tegen vogelgriep?

Er is nog geen vaccinatie voorhanden om (preventief) te vaccineren tegen vogelgriep. Al met al kunt u dus maar het beste een besmetting met vogelgriep voorkomen. Dat doet u door tijdens uw reis de gewone hygiënemaatregelen (bijv. handen wassen voor het eten en na toiletbezoek) te nemen. Hoewel u als reiziger weinig risico loopt op besmetting met vogelgriep, is het belangrijk om uit de buurt van vogels, pluimvee en hun ontlasting uit de buurt te blijven.

Meer informatie over vogelgriep

Wilt u meer weten over andere infectieziektes? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 


Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

 
Reist u naar een gebied waar vogelgriep voorkomt? Dan is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen tegen deze vogelpest te nemen. De kans is groot dat u ook andere gezondheidsrisico’s loopt op uw bestemming. Tegen veel van deze ziektes kunt u zich laten vaccineren. Dit kan u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies