Vogelgriep

Vogelgriep (ook wel vogelpest genoemd) is een ziekte die door een vogel-influenza A virus (griepvirus) wordt veroorzaakt. Dit griepvirus voor vogels is verwant aan het menselijke griepvirus. De ziekte is vooral besmettelijk voor watervogels en pluimvee, maar ook mensen kunnen met sommige subtypen besmet raken. Er zijn verschillende subtypen van het influenza A-virus. De meest recente uitbraken van vogelgriep zijn veroorzaakt door het H5N1-virus. Maar ook het H7N7- en H7N9-virus kan een besmetting bij mensen veroorzaken. Besmettingen met vogelgriep bij mensen worden met name gerapporteerd in Azië en Afrika.

Wat zijn de symptomen van vogelgriep?

De periode tussen besmetting met de vogelgriep en het verschijnen van de eerste symptomen bedraagt meestal 3 tot 5 dagen met een maximum van 7 dagen. Bij H5N1 zijn er aanwijzingen voor een langere incubatietijd (vermoedelijk tot 17 dagen na contact met pluimvee op markten waar levende dieren worden verkocht en geslacht).

Mensen die besmet zijn met het H5N1-virus (vogelgriep) krijgen vaak last van griepachtige verschijnselen: keelpijn, spierpijn, (hoge) koorts, hoesten en hoofdpijn. Ook een (lichte) oogontsteking of diarree behoren tot de symptomen van vogelgriep.

Hoe raakt men besmet met vogelgriep?

Vogels en pluimvee kunnen, evenals hun uitwerpselen, een besmettingsgevaar voor mensen vormen. Reizigers lopen relatief weinig risico op een besmetting met vogelgriep. Zogeheten ‘wet markets’ waar veel (wilde) vogels aanwezig zijn en worden geslacht, vormen een bron van infectie voor mensen. Na de eerste symptomen kan een infectie met vogelpest tot een ernstige longontsteking leiden, waarbij koorts, hoesten en kortademigheid veelgehoorde klachten zijn. Er is nog weinig bekend over het precieze ziekteverloop en de eventuele risicofactoren. Duidelijk is wel dat het ziektebeeld zowel mild als ernstig kan verlopen. Sommigen genezen van het virus, maar een besmetting met vogelgriep kan in potentie ook een dodelijke afloop hebben.

Bestaat er een vaccinatie tegen vogelgriep?

Er is nog geen vaccinatie voorhanden om (preventief) te vaccineren tegen vogelgriep. Al met al kunt u dus maar het beste een besmetting met vogelgriep voorkomen. Dat doet u door tijdens uw reis de gewone hygiënemaatregelen (bijv. handen wassen voor het eten en na toiletbezoek) te nemen. Hoewel u als reiziger weinig risico loopt op besmetting met vogelgriep, is het belangrijk om uit de buurt van vogels, pluimvee en hun ontlasting te blijven.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt