Vogelgriep

Vogelgriep (ook wel vogelpest genoemd) is een ziekte die door een vogel-influenza A virus (griepvirus) wordt veroorzaakt. Dit griepvirus voor vogels is verwant aan het menselijke griepvirus. De ziekte is vooral besmettelijk voor watervogels en pluimvee, maar ook mensen kunnen met sommige subtypen besmet raken. Er zijn verschillende subtypen van het influenza A-virus. De meest recente uitbraken van vogelgriep zijn veroorzaakt door het H5N1-virus. Maar ook het H7N7- en H7N9-virus kan een besmetting bij mensen veroorzaken. Besmettingen met vogelgriep bij mensen worden met name gerapporteerd in Azië en Afrika.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Wat zijn de symptomen van vogelgriep?

De periode tussen besmetting met de vogelgriep en het verschijnen van de eerste symptomen bedraagt meestal 3 tot 5 dagen met een maximum van 7 dagen. Bij H5N1 zijn er aanwijzingen voor een langere incubatietijd (vermoedelijk tot 17 dagen na contact met pluimvee op markten waar levende dieren worden verkocht en geslacht).

Mensen die besmet zijn met het H5N1-virus (vogelgriep) krijgen vaak last van griepachtige verschijnselen: keelpijn, spierpijn, (hoge) koorts, hoesten en hoofdpijn. Ook een (lichte) oogontsteking of diarree behoren tot de symptomen van vogelgriep.

Hoe raakt men besmet met vogelgriep?

Vogels en pluimvee kunnen, evenals hun uitwerpselen, een besmettingsgevaar voor mensen vormen. Reizigers lopen relatief weinig risico op een besmetting met vogelgriep. Zogeheten ‘wet markets’ waar veel (wilde) vogels aanwezig zijn en worden geslacht, vormen een bron van infectie voor mensen. Na de eerste symptomen kan een infectie met vogelpest tot een ernstige longontsteking leiden, waarbij koorts, hoesten en kortademigheid veelgehoorde klachten zijn. Er is nog weinig bekend over het precieze ziekteverloop en de eventuele risicofactoren. Duidelijk is wel dat het ziektebeeld zowel mild als ernstig kan verlopen. Sommigen genezen van het virus, maar een besmetting met vogelgriep kan in potentie ook een dodelijke afloop hebben.

Bestaat er een vaccinatie tegen vogelgriep?

Er is nog geen vaccinatie voorhanden om (preventief) te vaccineren tegen vogelgriep. Al met al kunt u dus maar het beste een besmetting met vogelgriep voorkomen. Dat doet u door tijdens uw reis de gewone hygiënemaatregelen (bijv. handen wassen voor het eten en na toiletbezoek) te nemen. Hoewel u als reiziger weinig risico loopt op besmetting met vogelgriep, is het belangrijk om uit de buurt van vogels, pluimvee en hun ontlasting te blijven.
Onze werkwijze
1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.