Zijde kan mogelijk grote bijdrage leveren aan bescherming tegen infectieziekten

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
31-10-2013

AMERIKA – Vaccins en antibiotica kunnen langer bewaard blijven bij hogere temperaturen dankzij het gebruik van zijde. Dat blijkt uit onderzoek van de Tufts Universiteit in Medford, Massachusetts. “Deze ontdekking kan in de toekomst mogelijk een grote bijdrage leveren aan de bescherming tegen infectieziekten in de derde wereld”, schrijft de wetenschappelijke website Kennislink.nl.

In de derde wereld sterven er jaarlijks miljoenen mensen aan infectieziekten. Het is van groot belang dat daar voldoende vaccins en antibiotica beschikbaar zijn. “Helaas kunnen deze middelen slecht tegen  hogere temperaturen”, meldt Kennislink.nl. “En juist in de landen waar ze het hardst nodig zijn, is het over het algemeen behoorlijk warm.”

Helft vaccins gaat verloren

Het duurt vaak lang om vaccins en antibiotica op de plaats van bestemming te krijgen. Daar komt bij dat de middelen constant gekoeld moeten zijn. De wetenschappelijke website noemt dit een zogenaamde koelketen: “Het vervoeren gebeurt via een netwerk van koelkasten, vriezers, geïsoleerde voertuigen, koelboxen en speciale depots.” Als er in dit proces iets mis gaat, dan kan het zijn dat de vaccins en antibiotica niet langer gebruikt kunnen worden. Het zou zelfs zo zijn dat de helft van alle vaccins verloren gaat doordat de middelen tijdelijk niet gekoeld worden tijdens het transport. Het vervoeren van de middelen is bovendien zeer kostbaar: “Het is naar schatting verantwoordelijk voor tachtig procent van de totale kosten van vaccinatie.”

Problemen voorkomen dankzij zijde

Volgens de onderzoekers van de Tufts Universiteit is het mogelijk om een groot gedeelte van deze problemen te voorkomen dankzij het gebruik van zijde. Het is hen gelukt om met het behulp van fibroïne, het zijde-eiwit, vaccins en antibiotica langer te bewaren bij hoge temperaturen. Er werd getest met het BMR-vaccin tegen mazelen, bof en rode hond. De conclusie? “Zelfs na 6 maanden opslag in zijde behield het BMR-vaccin nog minimaal 85% van zijn oorspronkelijke effectiviteit, ongeacht de temperatuur waarbij het werd opgeslagen.” Ook antibiotica die met behulp van zijde werden opgeslagen, behielden hun effectiviteit bij hogere temperaturen.

Lees meer over de techniek die de onderzoekers hebben toegepast in het artikel 'Zijden jasje beschermt vaccins' op Kennislink.nl.