Het verantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier. Dat was de insteek van de jaarlijkse Europese Antibioticadag op 18 november. Nog te vaak worden antibiotica op een verkeerde manier gebruikt. Hierdoor worden steeds meer bacteriën resistent (ongevoelig) voor de antibiotica, waardoor deze medicijnen niet meer werkzaam zijn bij een infectie.
Antibiotica helpen alleen tegen infecties die veroorzaakt zijn door bacteriën. Veel reizigersziekten (zoals bijvoorbeeld gele koorts en hepatitis A) worden veroorzaakt door virussen. Tegen deze virale ziekteverwekkers zijn antibiotica niet effectief.
Hoe vaker u antibiotica gebruikt, hoe groter de kans dat bacteriën in uw lichaam resistent worden voor het gebruikte antibioticum. In Nederland springen artsen daarom voorzichtig om met het gebruik van antibiotica. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar en artsen zijn terughoudend met het voorschrijven ervan.
Voor mensen die antibiotica gebruiken is het erg belangrijk om de gebruiksaanwijzing van het medicijn goed te bestuderen en op te volgen. Een antibioticakuur moet altijd worden afgemaakt. Gebruik geen restjes oude antibiotica van iemand anders; elke antibioticakuur wordt op strikt persoonlijke basis voorgeschreven.
De Europese Antibioticadag is een initiatief van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC).
Bron: RIVM
Meer weten over (bacteriële) infectieziekten? Lees onze gerelateerde artikelen: