Aantal meldingen mazelen Biblebelt loopt op tot 2.226

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
13-11-2013

NEDERLAND – In de zogenoemde Biblebelt heerst sinds mei 2013 een mazelenepidemie. Het aantal meldingen van mazelen dat van 1 mei tot 6 november gedaan is, staat op 2.226 patiënten. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De meeste meldingen van mazelen komen uit de regio’s het Land van Heusden en Altena, Bommelerwaard, Alblasserwaard, Zwolle en Zeeland. Het RIVM verwacht dat, gezien de lage vaccinatiegraad in de Biblebelt, de ziekte zich de komende tijd nog verder verspreidt. Hoewel er gesproken wordt van ruim tweeduizend meldingen van mazelen sinds mei, denkt het instituut dat het daadwerkelijke aantal een stuk hoger is. “Lang niet alle patiënten gaan namelijk naar de huisarts.”  

Meisje overlijdt aan complicaties mazelen

De epidemie in de Biblebelt heeft geleid tot tientallen ziekenhuisopnames van mazelenpatiënten. Eind oktober is een 17-jarig ongevaccineerd meisje uit Zeeland overleden aan complicaties van het virus. In de Biblebelt worden vaccinaties vanwege geloofsovertuigingen geweerd.

Symptomen van het mazelenvirus

Het mazelenvirus wordt verspreid via de lucht en is uiterst besmettelijk. Symptomen van het virus zijn koorts, verkoudheid en rode vlekjes met daarin een witte stip. Die uitslag verspreidt zich over het lichaam. Lees meer over mazelen.