Mazelen

Mazelen is een van de meest besmettelijke infectieziektes die er bestaan. Het mazelenvirus is de veroorzaker van deze bekende kinderziekte, die overigens ook volwassenen kan treffen. Mazelen komt overal ter wereld voor en treedt meestal op in epidemieën. In gebieden waar een gebrek is aan gezondheidszorg (bijvoorbeeld door oorlog of natuurrampen) is mazelen één van de belangrijkste doodsoorzaken onder jonge kinderen (onder de vijf jaar). In Nederland is een besmetting met mazelen zelden dodelijk.

Welke symptomen zijn kenmerkend voor mazelen?

De eerste symptomen van mazelen zijn verkoudheid, rode ogen en (hoge) koorts. Omdat dit vrij algemene ziekteverschijnselen zijn, wordt lang niet altijd de relatie met mazelen gelegd. Ongeveer tien dagen na de besmetting, doen de eerste symptomen van mazelen zich voor. Zo’n twee tot vier dagen daarna komen de bekende vlekjes op de huid tevoorschijn. 

Hoe loopt u een besmetting met mazelen op?

Mazelen wordt van mens op mens verspreid. Besmetting vindt plaats doordat besmette personen het virus uitademen of als zij niezen en hoesten. Het mazelenvirus kan zich over grote afstanden verspreiden. Vooral jonge kinderen, volwassenen en mensen met een vermindere afweer lopen een groter risico op een heftig ziekteverloop. Kinderen op de basisschoolleeftijd zijn het minst vatbaar voor besmetting. Iemand met de mazelen is vier dagen vóór en vier dagen na het verschijnen van de karakteristieke vlekjes besmettelijk voor zijn of haar omgeving.
 
Er is geen behandeling mogelijk tegen mazelen. Het enige dat bestreden kan worden, zijn de symptomen die mazelen met zich meebrengt. Alhoewel de hevigheid van de ziekteverschijnselen dus enigszins kan worden beïnvloed, moeten mensen de ziekte gewoon doormaken. Het virus gaat meestal vanzelf weer over zonder blijvende gevolgen. Als u de mazelen eenmaal heeft gehad, bent u de rest van uw leven imuun tegen het virus.

Mazelen voorkomen met de BMR-vaccinatie

De meeste Nederlanders zijn als kind tegen mazelen ingeënt met de BMR-vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. Vooral mensen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn, komen vaak in aanmerking voor de BMR-vaccinatie omdat zij als kind niet zijn gevaccineerd. De BMR-vaccinatie geeft een levenslange bescherming tegen bof, mazelen en rodehond. Lees meer over de BMR-vaccinatie

Meer informatie over mazelen

Wilt u meer weten over mazelen? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
Wilt u nog meer weten over mazelen of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies