Aziatische tijgermug op acht plaatsen aangetroffen in Nederland

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
23-08-2013

ASSEN – De Aziatische tijgermug is inmiddels bij acht verschillende bedrijven in Nederland gevonden. De laatste melding komt uit het Drentse Assen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend gemaakt. De organisatie probeert het insect te bestrijden.

Alle bedrijven waar de Aziatische tijgermug gesignaleerd is, importeren gebruikte banden uit China. Het insect kan zich goed voortplanten in de banden omdat daar vaak een laagje water in staat. Eerder werd de Aziatische mug ook aangetroffen bij bedrijven die het plantje ‘Lucky bamboo’ importeerden. De NVWA houdt zowel de bandenbedrijven als de bedrijven die ‘Lucky bamboo’ importeren in de gaten door regelmatig inspecties te houden.

Kans op knokkelkoorts heel klein

De Aziatische tijgermug kan het denguevirus bij zich dragen. Het virus kan knokkelkoorts veroorzaken. Toch is de kans heel klein dat dat de ziekte hier wordt overgedragen: de muggen die in Nederland zijn aangetroffen dragen geen ziekteverwekkende virussen bij zich, zo blijkt uit onderzoek. Dengue is tot nu toe alleen vastgesteld bij Nederlanders die tijdens hun reis besmet raakten. Wel is het mogelijk dat een beet van de Aziatische tijgermug een allergische reactie veroorzaakt.

Lichaam bedekken en DEET gebruiken

Minister Schippers en de brancheorganisatie voor banden en wielen hebben een convenant getekend over de bestrijding van de Aziatische tijgermug. De bestrijding wordt op locatie door de NVWA gedaan met een middel dat zowel de larven als de muggen doodt. Medewerkers van de desbetreffende bedrijven hebben het advies gekregen om kleding te dragen dat het lichaam bedekt. Ook muggen werende middelen met DEET worden geadviseerd.

Lees ook de pagina Tips voor het voorkomen van muggenbeten.