Dengue

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een ziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. De naam knokkelkoorts vindt zijn oorsprong in de voor de ziekte kenmerkende gewrichts- en botpijnen. Er zijn vier verschillende typen van dit virus. Knokkelkoorts komt steeds vaker voor in stedelijke gebieden in Midden-Amerika, delen van Zuid-Amerika, India, Zuid-Oost Azië en delen van Afrika.

Wat zijn de symptomen van dengue?

Twee tot vijftien dagen (meestal vijf tot zeven dagen) na besmetting beginnen de eerste ziekteverschijnselen van dengue. Men krijgt last van (hoge) koorts, flinke hoofdpijn, pijn in spieren en gewrichten, diarree en huiduitslag.

Hoe kunt u besmet raken met dengue?

Dengue wordt verspreid door de beten van de Aedes-mug. Deze mug is vooral in de vroege ochtend en de late namiddag actief. De mug komt vaak in woonhuizen voor. Hoewel de klachten (hoge koorts, erge hoofdpijn etc.) vervelend zijn, verloopt de ziekte verder meestal onschuldig. Iemand die lijdt aan knokkelkoorts, voelt zich meestal een week erg ziek, waarna het langzaam beter gaat. 
Meestal gaat dengue vanzelf over. De behandeling bestaat dan ook hoofdzakelijk uit het bestrijden van de symptomen die dengue veroorzaakt. Om dengue te voorkomen, kunt u het beste mugwerende maatregelen nemen. Draag lange kleding en gebruik een mugwerend middel met DEET.

Bestaat er een vaccinatie tegen dengue?

Nee, er is nog geen vaccinatie tegen dengue beschikbaar. Als iemand een bepaald type denguevirus eenmaal heeft doorgemaakt, is diegene levenslang tegen dat type knokkelkoorts beschermd. Een infectie met een ander type kan een ernstiger vorm van dengue veroorzaken. Die bescherming geldt echter niet voor de niet doorgemaakte typen. Men kan dus meerdere keren dengue krijgen, maar bouwt bij elk doorgemaakt type wel immuniteit op. 

Meer informatie over dengue

Wilt u nog meer weten over dengue of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies