Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
23-10-2013

MEXICO – In Mexico is momenteel sprake van een cholera uitbraak. Volgens persbureau Reuters zijn er inmiddels 159 besmettingen bekend. De uitbraak heerst in Hidalgo, Mexico, Veracruz, San Luis Potosi en in Mexico stad. Een 75-jarige vrouw is overleden aan de gevolgen van cholera.

Mexico heeft weken last gehad van zware regenval. Hoewel de eerste besmetting van cholera al voor die tijd gemeld was, heeft het noodweer de situatie verslechterd. Zo is er in de diverse deelstaten te weinig schoon drinkwater. De bron van de cholera uitbraak is volgens de Mexicaanse autoriteiten de 'Rio Tecoluca' in Hidalgo. De monsters die van het rivierwater genomen zijn, zijn positief getest op cholera.

Noodprogramma van kracht

Mercedes Juan, de Mexicaanse minister van Gezondheid, heeft aan Reuters gemeld dat er momenteel een noodprogramma van kracht is om het aantal besmettingen terug te dringen en te stoppen. Er zijn diverse artsen naar de deelstaten afgereisd. De meeste mensen die besmet zijn met cholera, zijn met succes behandeld. De laatste cholera uitbraak in Mexico vond plaats in 2001.

Uitdrogingsverschijnselen

Cholera is een bacteriële infectie die in verschillende vormen kan voorkomen. De meest ernstige vorm heeft symptomen als hevig braken, diarree, koorts en uitdroging tot gevolg. Als de uitdrogingsverschijnselen niet worden behandeld, dan kan cholera leiden tot shock,coma en overlijden. De infectieziekte komt vooral voor in  Zuid-Azië en Latijns-Amerika.

Reizigers hoeven zich niet te laten vaccineren

Hoewel er een vaccinatie tegen cholera bestaat, wordt het reizigers niet aangeraden om zich te laten inenten. Cholera is goed te voorkomen én behandelen. Reizigers dienen te letten op goede hand hygiëne en veilig drinkwater. Lees er meer over op de pagina over cholera.