Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
10-11-2014

Wetenschappers hebben een belangrijke stap gezet in de bestrijding van het norovirus, dat ernstige buikgriep veroorzaakt. Voor het eerst is het virus gekweekt in een laboratorium, wat onderzoek vergemakkelijkt.

Doordat het virus nu gekweekt kan worden, kunnen er makkelijker medicijnen op worden uitgeprobeerd, schrijven de onderzoekers in Science. "Tot nu toe konden we niet bestuderen hoe het zich vermenigvuldigt en konden we geen medicijnen en vaccins uitproberen."

Bij het onderzoek ontdekten de wetenschappers ook dat het virus gebruikmaakt van een bacterie om mensen te besmetten. Het virus blijkt met de bacterie mee te liften in menselijke cellen. Die ontdekking biedt waarschijnlijk een nieuwe mogelijkheid om het virus te bestrijden.

Besmettelijk en dodelijk

Het norovirus, dat in 1972 werd ontdekt, veroorzaakt een ernstige buikgriep, die gepaard gaat met overgeven en diarree. Doordat het hardnekkig en zeer besmettelijk is, verloopt bestrijding ervan moeizaam. Uitbraken vinden vaak plaats op scholen, in bejaardenhuizen en geregeld ook op cruiseschepen.

 

Jaarlijks worden ongeveer 500.000 Nederlanders ziek van het virus. In het geval van zwakkere patiënten, zoals ouderen of baby's, kan dat dodelijk zijn.

 

(Bron: NOS.nl)

 

Meer weten over andere reisziekten of ons complete aanbod aan vaccinaties? Lees onze gerelateerde artikelen: