MAASTRICHT – Omdat de temperatuur wereldwijd stijgt, komt malaria aan het eind van deze eeuw ook voor in hooggelegen gebieden. Dit heeft grote gevolgen voor miljoenen mensen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende universiteiten, waaronder Maastricht University. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences (PNAS).
Het is voor het eerst dat wetenschappers de verspreiding van malaria voorspellen op basis van de klimaatverandering. Voor het onderzoek werden verschillende statistische modellen gebruikt. Deze modellen tonen aan dat het klimaat in hooggelegen gebieden rond 2080 ‘bevorderlijk wordt voor malaria’. “Door het veranderende klimaat verschuift malaria tijdens warmere seizoenen naar hooggelegen gebieden waar malaria zich vervolgens permanent vestigt. Dit betekent dat in 2080 in Oost-Afrika nog eens 100 miljoen mensen extra risico lopen op besmetting met malaria”, aldus de onderzoekers.
Levensgevaarlijke ziekte
Malaria is een levensgevaarlijke tropische ziekte die verspreid wordt door besmette vrouwtjes muggen. Uit het World Malaria Report 2013 blijkt dat in 2012 ruim 207 miljoen mensen besmet raakten met malaria. Voor 627.000 van hen had de infectieziekte een dodelijk afloop.
Ook grote bedreiging voor reizigers
Ook voor reizigers is malaria een grote gezondheidsbedreiging. Er bestaat (nog) geen vaccin voor de infectieziekte. Wel kunnen er malariapillen geslikt worden om besmetting te voorkomen. Daarnaast is het erg belangrijk om maatregelen te treffen om steken van de malariamug te voorkomen. Meer lezen over malaria.