Veelgestelde vragen

Algemeen

Thuisvaccinatie.nl is een LCR geregistreerd vaccinatiecentrum. LCR staat voor het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, die richtlijnen opstelt m.b.t. reizigersadvisering. De kwaliteit van onze dienstverlening is hierdoor gewaarborgd en volgens de laatste richtlijnen. Ons instellingsnummer van de LCR is INST-194.

Thuisvaccinatie beschikt al sinds 2014 over het HKZ-certificaat. HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Ieder jaar worden wij door een extern bureau beoordeeld of wij voldoen aan de HKZ normen zoals beschreven in de ISO norm 9001:2015. Als medische dienstverlener staat kwaliteit en uw veiligheid bij ons voorop. 

Thuisvaccinatie werkt alleen samen met gekwalificeerde artsen die u thuis vaccineren. Onze artsen krijgen regelmatig (bij)scholingen. Daarnaast is Thuisvaccinatie BIG-geregistreerd.

Thuisvaccinatie is een LCR-geregistreerd vaccinatiecentrum. Om die reden worden uw vaccinaties meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. Daarnaast heeft Thuisvaccinatie met verschillende zorgverzekeraars een contract. Bekijk in deze lijst of uw zorgverzekeraar is aangesloten en wat uw voordeel is.

De arts komt inderdaad bij u thuis om vaccinaties toe te dienen. De arts bespreekt de eventuele gezondheidsrisico’s en schrijft indien nodig een malariarecept voor. Op ons kantoor in Hoofddorp kunnen wij uw desgewenst ook ontvangen voor een afspraak, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.  De arts komt dus bij u thuis, uw vrienden en familie of op het werk, maar de arts kan u ook ontvangen op ons kantoor in Hoofddorp. 

Het best zijn wij te bereiken via info@thuisvaccinatie.nl. Ons thuisvaccinatie team staat 7 dagen per week voor u klaar. 

Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 20.00 uur en in het weekend tussen 10.00 en 15.00 op 023-3031200.

Afspraken

U kunt bij ons alleen online een afspraak maken. In 5 stappen maakt u een persoonlijk account aan in onze beveiligde omgeving en vult u uw gegevens in zoals uw reisbestemming, de gezondheidsverklaring en eventuele vaccinatiehistorie. U kunt tevens uw gezinsleden toevoegen aan de afspraak. Daarnaast is het mogelijk om per email andere personen uit te nodigen voor uw afspraak met een arts van Thuisvaccinatie. De reisgeneeskundig arts heeft deze gegevens nodig om een persoonlijk vaccinatieadvies op te stellen.  

Als u in het verleden al eerder door Thuisvaccinatie bent gevaccineerd kunt u hier kiezen voor de optie ‘Ik ben reeds klant bij Thuisvaccinatie’. Met uw email en zelfgekozen wachtwoord kunt u in mijn.thuisvaccinatie een nieuwe afspraak maken. Kies bij reisbestemming "ik ga niet op reis" en vervolgens voor "herhaalvaccinatie". Controleer of uw gezondheidsverklaring nog juist is en kies een datum en tijdsblok voor uw afspraak met een van onze artsen.   

Het vaccinatieadvies is altijd persoonlijk en is van een aantal factoren afhankelijk. Uw reisbestemming, wat u gaat doen tijdens uw reis, uw medisch verleden en bijvoorbeeld medicijngebruik kunnen van invloed zijn op het advies van de reisgeneeskundig arts. Om een vaccinatieadvies op te stellen heeft ons medisch team een aanmelding nodig die u hier kunt plaatsen. Wij kunnen telefonisch geen vaccinatieadvies geven. Blijkt u geen vaccinaties voor uw reis nodig te hebben dan wordt de afspraak kosteloos door ons geannuleerd.

Onze gecertificeerde artsen zijn zeven dagen in de week beschikbaar. In de ochtenden, middagen en avonden. Voor de weekend- en avondservice betaalt u geen extra kosten. De beschikbare afspraakmogelijkheden kunt u hier checken.

Wij streven ernaar om uiterlijk 3 dagen voor de afspraak de afspraakbevestiging met het persoonlijke vaccinatieadvies te versturen. In de maanden juni en juli is het erg druk en kan dit soms iets langer duren. Heeft u nog niets ontvangen? Neem dan contact met ons op.

U kunt hier de afspraak kosteloos annuleren. Let er wel op dat u minimaal 72 uur voordat de afspraak plaatsvindt de afspraak annuleert. Indien u de afspraak niet 72 uur van tevoren annuleert, zijn wij helaas genoodzaakt kosten in rekening te brengen. 

U kunt hier inloggen en de afspraak verzetten. Lukt dit niet, neem dan contact met ons op.

Dit is alleen mogelijk als u de aanmelding nog niet hebt voltooid. U kunt hier inloggen en de gegevens wijzigen. Heeft u de aanmelding al voltooid? Neem dan contact met ons op.

Dit is alleen mogelijk als u de aanmelding nog niet hebt voltooid. U kunt hier inloggen en de gegevens wijzigen. Heeft u de aanmelding al voltooid? Neem dan contact met ons op.

Waarschijnlijk is er een dubbele aanmelding gemaakt en heeft u verschillende afspraakcodes ontvangen. Neem contact met ons op, zodat wij de dubbele aanmelding(en) kunnen verwijderen.

U kunt hier uw inloggegevens wijzigen. Als dit niet lukt kunt u een email sturen naar ons. Vervolgens ontvangt u binnen 24 uur nieuwe inlogcodes.

Als u niet aanwezig was op het door u opgegegeven adres tijdens het door u gekozen tijdsblok zijn wij helaas genoodzaakt om hier kosten voor in rekening te brengen. Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op om de afspraak opnieuw in te plannen. 

Dat is zeker mogelijk. Om een afspraak te maken klikt u hier.  Op deze pagina vult u uw gegevens in zoals uw reisbestemming en eventuele vaccinatiehistorie. Dit kunt u ook voor meerdere personen invullen. Ons medisch team heeft deze gegevens nodig om een persoonlijk vaccinatieadvies op te stellen. Vervolgens ontvangt u het vaccinatieadvies per email.

Hoe eerder hoe beter in verband met de werking van antistoffen. Wij adviseren om de afspraak vier tot zes weken voor vertrek te laten plaatsvinden. 

Wij werken uitsluitend met tijdsblokken en kunnen helaas geen exacte tijdsindicatie geven. De avond voor de afspraak ontvangt u een email met een tijdsindicatie; een tijdsblok van 2 uur waarbinnen de arts langskomt. Onze artsen kunnen, bijvoorbeeld afhankelijk van de verkeersdrukte, tijdens hun geplande route er voor kiezen om vroeger of later langs te komen dan deze tijdsindicatie. Wij verwachten daarom dat u het gehele tijdsblok zoals u dat gekozen heeft bij het maken van de afspraak aanwezig bent.  

Vaccinaties

Het vaccinatieadvies is altijd persoonlijk en is van een aantal factoren afhankelijk. Om een vaccinatieadvies op te stellen heeft ons medisch team een aanmelding nodig die u hier kunt plaatsen.

Enkele dagen voor de afspraak ontvangt u van ons het vaccinatieadvies.

Zodra u de afspraak heeft ingepland neemt ons medisch team uw aanmelding in behandeling. In de tussentijd staat uw afspraak gereserveerd. Zodra de aanmelding is behandeld, ontvangt u per email het vaccinatieadvies in de bijlage van de definitieve afspraakbevestiging. Als u geen vaccinaties nodig heeft vervalt (kosteloos) de afspraak.

U kunt altijd vrijblijvend de aanmelding voltooien en een afspraak inplannen. Ons medisch team behandelt dan de aanvraag. Als blijkt dat u geen vaccinaties nodig heeft, vervalt de afspraak voor u zonder kosten.

Vaccinaties kunnen bijwerkingen geven, maar zijn meestal mild. De bijwerkingen zijn vaak licht griepachtige verschijnselen, zoals verhoging of koorts, hoofdpijn en spierpijn. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties.

Kosten

Thuisvaccinatie is een LCR-geregistreerd vaccinatiecentrum. Om die reden worden uw vaccinaties meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. Daarnaast heeft Thuisvaccinatie met verschillende zorgverzekeraars een contract. Bekijk in deze lijst of uw zorgverzekeraar is aangesloten en wat uw voordeel is.

Nee. Wij rekenen alleen kosten voor het consult en voor de vaccinaties.

Net als bij een bezoek aan de huisarts of een medisch specialist betaalt u bij ons consultkosten. Deze kosten brengen wij in rekening voor de beoordeling (anamnese) van uw gegevens door de reisgeneeskundig arts, het vaccineren en adviseren en de verslaglegging in uw dossier. In deze kosten zijn ook de kosten voor bijvoorbeeld huisvesting, software, licenties en registraties en andere noodzakelijke kosten opgenomen.

Meerdere personen

Om een afspraak te maken klikt u hier. Op deze pagina vult u uw gegevens in zoals uw reisbestemming, de gezondheidsverklaring en uw eventuele vaccinatiehistorie. Dit kunt u ook voor uw gezinsleden invullen. Wilt u andere personen toevoegen aan de afspraak dan hoeft u alleen de emailadressen van deze personen in te vullen. Zij ontvangen dan automatisch een email met het verzoek een persoonlijk account aan te maken en de gezondheidsverklaring in te vullen. Ons medisch team heeft deze gegevens nodig om een persoonlijk vaccinatiehistorie op te stellen.

Geen enkel probleem. Neem voor het maken van een groepsvaccinatie contact op.

U kunt alleen het persoonlijke reisadvies voor u zelf en/of uw gezinsleden inzien in uw persoonlijke omgeving. Heeft u andere personen uitgenodigd voor de afspraak dan zijn deze gegevns alleen voor hen persoonlijk in te zien. U kunt wel zien of de door u uitgenodigde personen alle gegevens hebben ingevuld. Is dit niet het geval? Neem dan alstublieft dan contact met ons op.

U kunt tot 3 dagen voor de afspraak nog personen toevoegen aan uw afspraak. Log hier in en open de afspraak. Hier kunt u een gezinslid toevoegen of iemand per email uitnodigen deel te nemen aan de afspraak. 

Geef dit tijdig aan. Wellicht kunnen wij de afspraak nog voor jullie beiden verzetten en/of kijken naar een andere mogelijkheid.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt verspreid door een steekmug in (sub)tropische gebieden. Lees hier meer over malaria.

Jazeker. De arts bespreekt tijdens de afspraak met u uw reisroute. Aan de hand daarvan stelt de arts de malariamedicatie op en stuurt het recept naar de online apotheek ApotheekZorg. Uw gezondheidsverklaring wordt samen met het recept opgestuurd naar Apotheekzorg voor medicatiecontrole. Bij akkoord voor de voorgestelde medicatie geeft u aan dat u akkoord gaat met het opsturen van uw gezondheidsverklaring naar Apotheekzorg.

Dat is geen enkel probleem. Om een recept voor malariatabletten van ons te ontvangen kunt u hier een aanmelding plaatsen. Daar kunt u aangeven dat  u geen vaccinaties nodig heeft en u aleen malariamedicatie wenst. Let op, er zal geen arts bij u thuis zal komen. U ontvangt per e-mail een consult en vervolgens zullen de malaria medicatie per post door een online apotheek naar u worden verzonden. 

Cholera Not Indicated-Verklaring

Een CNI-verklaring (Cholera not Indicated) is niet langer nodig voor reizen.   

Vanaf 16 september 2019 is vanuit het LCR, Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, besloten dat de cholerastempel, ook wel bekend als choleraverklaring of CNI-stempel, wereldwijd niet meer verplicht is. De WHO, World Health Organization, had al langer bepaald dat deze verplichting kan vervallen. Ook in andere Europese landen is deze stempel al langer afgeschaft. Dit heeft niet tot problemen voor reizigers geleid. Thuisvaccinatie hanteert de richtlijnen van het LCR en zal vanaf september 2019 de cholerastempel niet meer verschaffen.

Zwangerschap en kinderen

Sommige vaccinaties kunnen niet worden gegeven tijdens de zwangerschap. Om u goed voor te bereiden geeft onze arts tijdens de afspraak en/of vooraf de afspraak u hier graag meer informatie over.

Het is zeker aan te raden om malariapillen te slikken indien nodig.

Uw kind kan veilig malariamedicatie slikken mits deze is voorgeschreven door onze arts.

Spoed

Voor een afspraak binnen 72 uur heeft Thuisvaccinatie.nl een spoeddienst. Wij kunnen een afspraak niet garanderen, maar in de meeste gevallen is het mogelijk om een afspraak in te plannen binnen 72 uur. Voor deze service kunnen kosten in rekening worden gebracht.

Om zo snel mogelijk uw spoedaanvraag te kunnen behandelen, dient u eerst een aanmelding te plaatsen via de button ‘afspraak maken’. Nadat u de gezondheidsverklaring heeft ingevuld, kunt u met uw referentienummer bellen naar 023-3031200. Wij zullen uw afspraak dan met spoed doorzetten en u krijgt op dezelfde dag nog reactie.

Vertrekt u binnen 3 dagen dan kunnen wij misschien nog een spoedafspraak voor u inplannen, hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Neem contact met ons op voor het plannen van een spoedafspraak. In de zomermaanden kan het voorkomen dat er weinig afspraakmogelijkheden zijn in verband met grote drukte, neem contact met ons op dan kunnen wij in overleg met u mogelijk toch een afspraak plannen.

Beschermingsduur vaccinaties

Deze serie bestaat uit twee vaccinaties en u komt ervoor in aanmerking als u ouder bent dan 17 jaar. Eén vaccinatie heeft een beschermingsduur van één jaar. Na minimaal zes maanden kunt u de tweede vaccinatie laten toedienen. Na twee vaccinaties bent u meer dan dertig jaar beschermd tegen hepatitis A.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

Deze serie bestaat uit twee vaccinaties en u komt ervoor in aanmerking als u 17 jaar of jonger bent. Eén vaccinatie heeft een beschermingsduur van één jaar. Na minimaal zes maanden mag de tweede vaccinatie worden gegeven. Na twee vaccinaties bent u meer dan 30 jaar beschermd tegen hepatitis A.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

Deze serie bestaat uit drie vaccinaties. Er moeten minimaal 21 dagen tussen de eerste en tweede vaccinatie zitten. Voorkeur gaat uit naar de 28ste dag. De derde vaccinatie mag minimaal vijf maanden na de tweede vaccinatie worden gegeven. Na drie vaccinaties bent u levenslang beschermd tegen hepatitis B.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

Deze serie bestaat uit drie vaccinaties en u komt ervoor in aanmerking als u 16 jaar of ouder bent. Na twee vaccinaties bent u voor een jaar tegen hepatitis A beschermd en na de derde vaccinatie bent u volledig beschermd tegen hepatitis B.  Er dienen minimaal 21 dagen tussen de eerste en tweede vaccinatie te zitten. Voorkeur gaat uit naar de 28ste dag. De derde vaccinatie mag minimaal vijf maanden na de tweede vaccinatie worden gegeven. Als u drie vaccinaties heeft gehad bent u meer dan 30 jaar tegen hepatitis A en levenslang tegen hepatitis B beschermd.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

Deze serie bestaat uit twee vaccinaties en u komt ervoor in aanmerking als u 15 jaar of jonger bent. Eén vaccinatie heeft voor hepatitis A een beschermingsduur van 1 jaar. Na minimaal 6 maanden mag de tweede vaccinatie worden toegediend en bent u voor meer dan 30 jaar beschermd tegen hepatitis A en levenslang tegen hepatitis B.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

Een rabiësserie bestaat uit twee vaccinaties en moet worden toegediend volgens een vast schema. De eerste vaccinatie op dag 0 en de tweede vaccinatie op dag 7. Enige speling wordt getolereerd. Na de volledige serie hoeft u na een beet, krab of lik van een mogelijk rabide dier in de meeste gevallen levenslang geen antistoffen tegen rabiës (‘MARIG’) meer te ontvangen. Het blijft wel nodig om na een incident naar het ziekenhuis te gaan voor beoordeling van de wond en eventuele extra behandeling.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

Eén gele koorts vaccinatie geeft een levenslange bescherming. Deze dient minimaal 10 dagen voor vertrek te worden toegediend voor een optimale bescherming. Er zijn uitzonderingen, maar uw persoonlijk vaccinatieadvies wordt tijdens de afspraak besproken.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

Eén buiktyfusvaccinatie heeft een beschermingsduur van gedurende 3 jaar.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

Eén DTP-vaccinatie heeft een beschermingsduur van 10 jaar, mits u de basisserie van 3 vaccinaties heeft gehad (sinds 1950 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen). 

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

Eén meningitisvaccinatie heeft een beschermingsduur van 5 jaar.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

De FSME-serie bestaat uit drie vaccinaties. Twee vaccinaties zijn nodig voor uw reis en beschermen een tekenseizoen (april tot en met oktober). Er dienen minimaal 14 dagen tussen de eerste en tweede vaccinatie te zitten. Voorkeur gaat uit naar de 28ste dag. De derde vaccinatie mag minimaal vijf maanden na de tweede vaccinatie worden toegediend. Na drie vaccinaties heeft de FSME-serie een beschermingsduur van 3 jaar.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

De Japanse Encefalitis-serie bestaat uit drie vaccinaties. Twee vaccinaties zijn nodig voor uw reis en beschermen ongeveer 2 jaar. De precieze beschermingsduur is nog niet bekend. Er dient een interval van minimaal 7 dagen tussen de eerste en tweede vaccinatie te zijn. Voorkeur gaat uit naar de 28ste dag. De derde vaccinatie mag minimaal twaalf tot en met vierentwintig maanden na de eerste vaccinatie worden toegediend. Na drie vaccinaties heeft de Japanse Encefalitis-serie een beschermingsduur van waarschijnlijk 5 jaar. De precieze beschermingsduur is nog niet bekend.

*Geen enkele vaccinatie beschermt 100%. Dit is de beschermduur zoals erkend door het LCR. Per vaccinatie kunt u de specifiekere beschermingsgraad vinden.

De beschermduur is niet precies bekend. 

De beschermingsduur van het gordelroosvaccin is nog niet geheel bekend omdat het nog relatief kort beschikbaar is. Na 2 vaccinaties bent u minimaal 4 jaar beschermd.

De eerste waterpokkenvaccinatie geeft ongeveer 83% bescherming tegen waterpokken. Herhaling van de vaccinatie na 4 tot 8 weken leidt tot een nog hogere effectiviteit van 95%. Na 14 jaar is nog ongeveer 90% van de gevaccineerde mensen beschermd tegen waterpokken. 

Het is nog niet precies bekend hoe lang de pneumokokkenvaccinatie bescherming biedt. Éen pneumokokkenvaccinatie heeft waarschijnlijk een beschermduur van 5 jaar. Omdat bekend is dat de antistoffen bij volwassenen na 5 jaar flink kunnen dalen, wordt revaccinatie elke 5 jaar aangeraden.

Omdat HPV een seksueel overdraagbaar virus is, is vaccinatie verreweg het meest zinvol voordat iemand seksueel actief is. Een afgeronde vaccinatie serie beschermt 95-100% tegen de belangrijkste typen/varianten van HPV (de varianten het vaakst ziekte veroorzaken). De beschermingsduur wordt nog onderzocht maar is waarschijnlijk 5 tot 10 jaar.

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies