Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
25-10-2017

De Pest wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis, die via vlooienbeten van ratten op mensen wordt overgebracht. Er bestaan drie typen pest: builenpest, longpest en septische infecties als gevolg van de ziekte. Longpest is de gevaarlijkste vorm van pest omdat deze wordt overgedragen van mens-op-mens via hoesten, waardoor deze zeer besmettelijk is. De symptomen lijken op een ernstige longontsteking. Onbehandeld leidt de pest vaak tot de dood. Madagaskar is een van de weinige gebieden ter wereld waar de pestbacil nog steeds actief is.

Het LCR adviseert alle reizigers naar Madagaskar om drukbezochte plekken, contact met zieke personen en contact met dode dieren te vermijden. De ziekte is goed te behandelen. Van belang is om bij het ontstaan van koorts, pijnlijke builen of kortademigheid met hoesten, zo snel mogelijk (zeker binnen 24 uur) een arts te raadplegen.

De WHO waarschuwt reizigers ook voor het risico op malaria in Madagaskar. Het is belangrijk dat reizigers antimuggenmaatregelen toepassen en malaria medicatie gebruiken.

Gelukkig wordt het risico van het oplopen van de longpest voor reizigers laag geschat. Het gebruik van antibiotica voor de behandeling van pest door reizigers zonder eerst overleg te hebben gehad met een arts wordt afgeraden. Ook het preventief slikken van antibiotica wordt afgeraden. Het is voor reizigers niet nodig om antibiotica mee op reis te nemen.