Snelle verspreiding zikavirus

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
31-01-2016

Het zikavirus zorgt de laatste tijd voor veel ophef in de media. Verschillende aspecten van deze ziekte worden besproken. Zoals het gebied waar de infectie kan worden opgelopen.

De landen waar het zikavirus momenteel voor besmettingen zorgt zijn: Brazilië, Barbados, Colombia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname, Venezuela en de Franse overzeese departementen Martinique, Saint- Martin en Frans Guyana. Inmiddels is er ook op Curaçao een geval van lokaal opgelopen zikavirus infectie gemeld.  

Naast bovenvermelde landen, is het ook mogelijk dat het virus andere gebieden van Latijns-Amerika zal bereiken. Het meest getroffen land tot nu toe is Brazilië.

Het zikavirus lijkt vooral een probleem te vormen voor de zwangeren populatie en voor vrouwen met een actuele zwangerschapswens. In Brazilië zijn sinds otober 2015 meer dan 3500 gevallen geregistreerd van microcefalie (abnormaal kleine omvang van het hoofd) bij kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap mogelijk besmet zijn geraakt met het zikavirus. Om die reden wordt deze afwijking in verband gebracht met het stijgende aantal zikavirus infecties. De associatie tussen het zikavirus en microcefalie is echter nog niet wetenschappelijk bewezen. Daarom is er een onderzoek gestart met als doel de relatie tussen beide elementen te analyseren.

Ook zou er een mogelijke relatie zijn tussen het zikavirus en het Guillain-Barré syndroom, een zeldzame aandoening van de zenuwen die van en naar het ruggenmerg lopen. Er is echter nog te weing bekend over een mogelijke relatie met het zikavirus en dit zal verder onderzocht moeten worden.

Zowel het ECDC, het RIVM en het LCR adviseren reizigers naar bovenvermelde landen zeer zorgvuldig anti-muggenmaatregelen te nemen. Aan zwangere vrouwen wordt zelfs geadviseerd om hun reis naar deze gebieden uit te stellen. Dit is niet hetzelfde als een negatief reisadvies. Er is op basis van de huidige informatie geen negatief reisadvies afgegeven door de WHO. Het RIVM volgt dit standpunt.

Wil je meer lezen over het zikavirus, klik dan op onderstaande link :

https://www.thuisvaccinatie.nl/ziektes/zikavirus