Zikavirus

Het Zikavirus veroorzaakt zikakoorts en is verwant aan virussen die dengue (knokkelkoorts), gele koorts, Japanse encefalitis en West Nilekoorts veroorzaken.

Waar komt het Zikavirus voor?

Het Zikavirus wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug en werd voor het eerst ontdekt in Uganda in 1947 in het Zika Forest. Sindsdien hebben zich voornamelijk uitbraken voorgedaan in Afrika en ook in Zuidoost Azië en Oceanië. In Midden- en Zuid-Amerika, het zuidelijke deel van Noord-Amerika en het Caribisch gebied was in 2015 en 2016 een zeer grote uitbraak van het Zikavirus. Sinds 2019 is deze grote uitbraak vrijwel over. Daarmee is het risico om besmet te worden door het Zikavirus sterk afgenomen.

Wat zijn de symptomen van het Zikavirus?

Klachten van Zikakoorts treden meestal op 3 tot 12 dagen na een beet van een geïnfecteerde mug. Slechts 1 op de 5 van de geïnfecteerde personen vertoont symptomen van het virus. Als symptomen zich voordoen dan gaat het meestal om een milde koorts, algehele malaise en huiduitslag. Ook het bindvlies van de ogen kan ontstoken zijn en men kan spier- en gewrichtspijn hebben. De symptomen komen overeen met die van het dengue virus en chikungunya virus. Soms kan het lastig zijn om een diagnose te stellen.

Zwangere vrouwen

Het Zikavirus lijkt vooral gevaarlijk te zijn voor zwangere vrouwen. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat besmetting met het Zikavirus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Bij 6% van deze kinderen komen aangeboren neurologische afwijkingen zoals microcefalie voor (abnormaal kleine omvang van het hoofd). Kinderen kunnen hierdoor verstandelijk gehandicapt raken of overlijden.

Op dit moment is het risico op infectie met het Zikavirus laag. Het risico is echter niet uit te sluiten. Bij een besmetting kunnen de gevolgen voor de baby ernstig zijn. Bij een zwangerschapswens is het advies dan ook om de conceptie tot minimaal 2 maanden na de reis uit te stellen.

Hoe kunt u besmet raken met Zikavirus?

Het Zikavirus wordt overgedragen door geïnfecteerde Aedes muggen. Deze muggen zijn voornamelijk overdag actief en komen ook veel voor in stedelijke gebieden. De Aedes mug heeft maar kleine oppervlakten water nodig om eitjes te kunnen leggen en gedijt dus prima in de nabijheid van de mens.

Bestaat er een vaccinatie?

Er bestaat op dit moment nog geen vaccinatie die bescherming biedt tegen het Zikavirus. U kunt zich het beste beschermen tegen het Zikavirus door ervoor te zorgen dat u niet gestoken wordt door muggen. Draag overdag zoveel mogelijk bedekkende kleding en gebruik een muggenwerend middel dat tenminste 30% DEET bevat. Voor zwangere vrouwen geldt dat zij producten met maximaal 30% DEET mogen gebruiken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt