Zikavirus

Het Zikavirus veroorzaakt zikakoorts en is verwant aan virussen die Dengue (knokkelkoorts), gele koorts, Japanse encefalitis en West Nilekoorts veroorzaken.

Waar komt het Zikavirus voor?

Het Zikavirus wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug en werd voor het eerst ontdekt in Uganda in 1947 in het Zika Forest. Sindsdien hebben zich voornamelijk uitbraken voorgedaan in Afrika en ook in Zuidoost Azië en Oceanië. Sinds mei 2015 verspreidt het Zikavirus zich razendsnel door Midden- en Zuid Amerika en het Caribisch gebied.

Wat zijn de symptomen van het Zikavirus?

Het Zikavirus treedt op binnen 2 tot 7 dagen na een beet met een geïnfecteerde mug. Slechts 1 op de 4 van de geïnfecteerde personen vertoont symptomen van het virus. Als symptomen zich voordoen dan gaat het meestal om een milde koorts, algehele malaise en huiduitslag. Ook het bindvlies van de ogen kan ontstoken zijn en men kan spier- en gewrichtspijn hebben. De symptomen komen overeen met die van het Dengue virus en Chikungunya virus. Soms kan het lastig zijn om een diagnose te stellen.

Zwangere vrouwen

Het Zikavirus lijkt vooral gevaarlijk te zijn voor zwangere vrouwen. Sinds oktober 2015 is er in Brazilië een grote toename gesignaleerd van het aantal baby's geboren met microcefalie (abnormaal kleine omvang van het hoofd). Kinderen kunnen hierdoor verstandelijk gehandicapt raken of overlijden. Deze recente toename geeft aanleiding om het Zikavirus ervan te verdenken dat het mogelijk microcefalie veroorzaakt bij baby's van wie de moeder tijdens de zwangerschap geïnfecteerd is geraakt. Of de grote toename van het aantal baby's met microcefalie daadwerkelijk aan het Zikavirus kan worden toegeschreven is echter nog niet bekend. Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden doen er goed aan een reis naar deze gebieden te heroverwegen. Bespreek uit voorzorg de noodzaak van uw reis met een arts.

Hoe kunt u besmet raken met Zikavirus?

Het Zika virus wordt overgedragen door geïnfecteerde Aedes muggen. Deze muggen zijn voornamelijk overdag actief en komen ook veel voor in stedelijke gebieden. De Aedes mug heeft maar kleine oppervlakten water nodig om eitjes te kunnen leggen en gedijt dus prima in de nabijheid van de mens.

Bestaat er een vaccinatie?

Er bestaat op dit moment nog geen vaccinatie die bescherming biedt tegen het Zikavirus. U kunt zich het beste beschermen tegen het Zikavirus door ervoor te zorgen dat u niet gestoken wordt door muggen. Draag overdag zoveel mogelijk bedekkende kleding en gebruik een muggenwerend middel dat tenminste 30% DEET bevat.

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies