Thuis vaccineren oplossing voor mazelenepidemie

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
09-07-2013

HOOFFDDORP – In de Bijbelgordel waar veel bevindelijk gereformeerden wonen, heerst een mazelenepidemie. De uitbraak heeft kunnen ontstaan doordat veel kinderen niet ingeënt zijn uit geloofsoverwegingen. In het AD zegt Frits Woonink van de GGD Midden-Nederland dat ‘stiekem’ thuis vaccineren de oplossing biedt.

In het interview met het AD vertelt Woonink dat de gezondheidsdienst een brief heeft gestuurd naar inwoners van de Bijbelgordel. Daarin wordt aangeboden dat kinderen thuis gevaccineerd kunnen worden. Volgens Woonink werkt de aanpak en zijn er inmiddels tientallen kinderen ingeënt. “Mensen zeggen: het feit dat u langs wilde komen, heeft ons over onze schaamte heen geholpen”, laat hij weten.

Drempel vaccinaties verlagen
Siu-Fung Chan, directeur van Thuisvaccinatie.nl, is blij met die ontwikkeling. “Vaccinaties verplichten kunnen we niet, maar ik vind wel dat wij deze mensen een extra mogelijkheid moeten bieden om hun kinderen toch te laten inenten. Er zijn genoeg ouders die zich zorgen maken en twijfelen over vaccinaties. Maar de sociale controle is in deze gemeenschap groot… Door inentingen thuis aan te bieden, verlaag je de drempel.”

Het belang van het kind voorop
Bij de vorige mazelenepidemie in 1999-2000 overleden drie kinderen. Ongeveer 150 kinderen werden opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een mazeleninfectie. Chan: “Dit laat zien dat, zelfs in een welvarend land als Nederland, mazelen nog steeds een ernstig verloop kan hebben met ziekenhuisopname en de dood tot gevolg. Vaccinatie is zeer effectief in het voorkomen van deze complicaties. Hoewel wij iemands geloof uiteraard respecteren, vinden we dat het belang van het kind voorop moet staan.”

Anonimiteit als voordeel
Thuisvaccinatie biedt al sinds haar oprichting  vaccinaties aan bij mensen thuis. “Onze klanten kiezen hier vooral voor omdat ze het makkelijk vinden”, vertelt Chan. “De artsen van Thuisvaccinatie komen namelijk ook ’s avonds of in het weekend langs. Een tweede voordeel is dat thuis vaccineren minder eng is voor kinderen. Ik kan me goed voorstellen dat de anonimiteit een derde voordeel kan zijn voor mensen."

Telefoonnummer voor advies
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de uitbraak van mazelen zich nog verder verspreidt onder de ongevaccineerde kinderen.  “Naast vaccinaties bieden wij dan ook advies. Over hygiënische maatregelen bijvoorbeeld, maar ook over de risicogroepen waar de jongste kinderen onder vallen. Mensen die meer informatie willen of vragen hebben, kunnen contact met ons opnemen via het telefoonnummer 0900-1212888. Ook op onze website wordt veel uitgelegd.”

Over de Bijbelgordel
De Bijbelgordel loopt van Overijssel naar Zeeland. In de strook wonen veel bevindelijk gereformeerden, ook wel de zwartekousenkerken genoemd. Een gedeelte van deze mensen kiest ervoor hun kinderen niet te laten vaccineren omdat hun religie dat niet toestaat. Zij zijn van mening dat God bepaalt wie ziek wordt en wie niet. De vaccinatie tegen mazelen is onderdeel van het Rijksvaccinnatieprogramma dat sinds 1957 in werking is. Ouders kunnen hun kinderen gratis laten inenten, maar de vaccinaties zijn niet verplicht.