Toename malaria in Maleisië

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
23-08-2013

MALEISIË – In Maleisië is een toename van het aantal mensen dat malaria heeft opgelopen. De meldingen komen voornamelijk uit de gebieden Penrissen en Padawan. Dat meldt de International Society for Infectious Diseases in haar nieuwsbrief. De organisatie roept mensen op om zich zo goed mogelijk te beschermen tegen muggenbeten.

Dat malaria in delen van Maleisië voorkomt, is een bekend gegeven. Vooral in het binnenland van Borneo lopen mensen een grote kans om gestoken te worden door malariamuggen. De toename van het aantal meldingen in Penrissen en Padawan is reden genoeg om nog eens extra aandacht te besteden aan de maatregelen die genomen kunnen worden om malaria te voorkomen:

Malaria pillen

Wie op reis gaat naar de binnenlanden van Maleisië doet er verstandig aan om malaria pillen te nemen. Een vaccinatie tegen malaria is er namelijk helaas nog niet. Er zijn verschillende soorten pillen. Welke malaria pil wordt voorgeschreven hangt af van verschillende factoren: het gebied dat bezocht wordt, de verblijfsduur, de gezondheidstoestand van de betreffende persoon en of er andere medicijnen gebruikt worden. Niet alle malaria pillen zijn geschikt voor kleine kinderen. Datzelfde geldt voor zwangere vrouwen. Het is dan ook belangrijk om een persoonlijk advies aan te vragen via Thuisvaccinatie.nl.

Mug werende maatregelen

Hoewel malaria pillen goed beschermen, lopen reizigers toch een kleine kans om malaria op te lopen. Dankzij de pillen duurt het echter langer voor er complicaties optreden zodat er meer tijd is om een behandeling te starten. Daarnaast is het uiterst belangrijk om mug werende maatregelen te treffen. Hierbij kan gedacht worden aan kleding die het lichaam goed bedekt, muskietennetten en insect werende middelen met DEET. De malaria mug is voor ’s avonds en ’s nachts actief.

Symptomen malaria

De infectieziekte malaria wordt verspreid door steekmuggen. Malaria tripoca is de gevaarlijkste variant van de ziekte en kan binnen 48 uur de dood tot gevolg hebben. Bij de andere drie varianten van malaria ontstaan symptomen vaak tussen tien dagen en zes weken. Mensen die geïnfecteerd zijn, hebben last van hoge koorts, koude rillingen en hevig zweten. Ook kan er sprake zijn van bloedarmoede, verwardheid en vermoeidheid. De symptomen komen vaak in ‘aanvallen’ van vier tot acht uur. Lees meer op de pagina malaria symptomen.