Is er een vaccin tegen gordelroos?


In Nederland is er een nieuw vaccin beschikbaar die de kans op het krijgen van gordelroos en de vervelende postherpetische pijn (PHN) sterk vermindert. Door het vaccin wordt er bij een reactivatie van het virus sneller antistoffen gevormd tegen het varicella zoster virus. Hiermee voorkom je gordelroos (herpes zoster) en postherpetische pijn (PHN), de langdurende zenuwpijn na gordelroos.   


Effectiviteit

Uit meerdere grootschalige onderzoeken blijkt dat het vaccin bij 90% van de gevaccineerden gordelroos voorkomt. Het vaccin is in 2019 dan ook positief beoordeeld door de gezondheidsraad van Nederland, echter wordt het vaccin te duur bevonden om dit grootschalig in Nederland toe te dienen aan ouderen vanuit de overheid. U kunt het vaccin wel op eigen kosten laten toedienen. 

Voor wie? 

Het vaccin wordt gebruikt om personen van 50 jaar of ouder te vaccineren. Helaas kan het vaccin niet worden gebruikt om bestaande gordelroos of de pijn die daardoor is ontstaan te behandelen.

Vaccin eigenschappen

De vaccinatie tegen gordelroos bestaat uit inactieve virusdeeltjes. Omdat u al eerder waterpokken heeft gehad, wordt door vaccinatie aan de bestaande immuniteit een boost gegeven. Hierdoor worden er sneller antistoffen gevormd bij reactivatie van het virus waardoor de ziekteverschijnselen van gordelroos voorkomen worden. U moet het vaccin 2x krijgen met een tussenpoos van 2 tot 6 maanden. 

Bijwerkingen

Zoals bij elk medicijn en vaccin kunnen er bijwerkingen ontstaan. De meest gemelde bijwerkingen zijn: lokale reacties op de injectieplaats, koorts, koude rillingen, spierpijn, vermoeidheid, maag– en darmklachten en hoofdpijn. De bijwerkingen houden meestal 2 tot 3 dagen aan. 

Beschermingsduur

De beschermingsduur van het gordelroosvaccin is nog niet geheel bekend omdat het nog relatief kort beschikbaar is. Er zijn gegevens beschikbaar die de effecten van het vaccin 9 tot 10 jaar na vaccinatie nog aantonen. De verwachting is momenteel dat het beschermende effect tot 15 jaar aanhoudt. 

Thuisvaccinatie onderzoekt momenteel haar mogelijkheden om dit vaccin aan te kunnen gaan bieden. U kunt het vaccin ook bij uw huisarts aanvragen. 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies