Is er een vaccin tegen gordelroos?

In Nederland is er een vaccin beschikbaar die de kans op het krijgen van gordelroos en PHN sterk vermindert. Het gordelroos vaccin is 10 jaar geleden geregistreerd in Europa. Het vaccin beschermt tegen heractivatie met het varicella zoster virus en voorkomt zo gordelroos (herpes zoster) en postherpetische pijn (PHN), de langdurende zenuwpijn na gordelroos.

Gordelroos komt over de hele wereld voor bij mensen (vooral ouderen) die ooit waterpokken hebben gehad. In Nederland heeft meer dan 95% van de volwassen waterpokken gehad. Het vaccin wordt gebruikt om personen van 50 jaar of ouder te vaccineren. Helaas kan het vaccin niet worden gebruikt om bestaande gordelroos of de pijn die daardoor is ontstaan te behandelen. Bovendien is dit vaccin niet opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. 

Hoe werkt de gordelroosvaccinatie?

De vaccinatie tegen gordelroos bestaat uit levend verzwakte virusdeeltjes. Omdat u al eerder waterpokken heeft gehad, wordt door vaccinatie aan de bestaande cellulaire immuniteit een boost gegeven. De als kind aangemaakte geheugencellen herkennen het verzwakte virus en gaan antilichamen tegen dit virus produceren. Dit helpt om het virus op zijn plaats te houden en reactivatie en vermenigvuldiging van het virus te voorkomen.

Beschermingsduur

De beschermingsduur van het gordelroosvaccin is nog niet geheel bekend. De duur en mate van bescherming is afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd en gezondheidssituatie ten tijde van de vaccinatie. Er zijn gegevens van het beschermende effect van het vaccin beschikbaar die 7 tot 10 jaar bescherming na vaccinatie aantonen. De behoefte aan een herhalingsdosis is niet bekend.

Let op: Thuisvaccinatie biedt het gordelroosvaccin niet aan. U kunt het vaccin bij de huisarts aanvragen. 


Direct een afspraak maken

 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies