Gordelroos

Iedereen die als kind waterpokken heeft gehad kan op latere leeftijd gordelroos ontwikkelen. Gordelroos (herpes zoster) ontstaat doordat het virus dat waterpokken veroorzaakt, het varicella zoster virus, weer actief wordt.
Het gereactiveerde virus veroorzaakt een pijnlijke huiduitslag die 2-4 weken kan aanhouden. De huiduitslag bevindt zich meestal op een bepaalde huidstrook op één zijde van het lichaam (een "dermatoom")

Hoe ontstaat het

Na een infectie met het waterpokkenvirus blijft het virus in slapende toestand in het zenuwstelsel achter (naast het ruggenmerg of in de gelaatszenuwen). Het virus kan vervolgens op elk moment in je leven weer actief worden en zich uiten als gordelroos. Dit kan gebeuren op het moment dat de werking van je afweersysteem afneemt, zoals bij het vorderen van de leeftijd.
Wanneer het virus opnieuw geactiveerd wordt, vermenigvuldigt het en beweegt het via de zenuwbanen naar de huid. Deze weg van het virus beschadigt de zenuwbanen. Dit is op de huid als uitslag met blaasjes te zien, oftewel gordelroos.
Gordelroos is een zeer pijnlijke aandoening. De pijn is enerzijds een reactie van het lichaam op het virus. Het belangrijkste deel van de pijn is echter te wijten aan het vermenigvuldigen en bewegen van het virus door de zenuwen naar de huid en de zenuwbeschadiging die daarop volgt.

Symptomen van gordelroos 

Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen van gordelroos tot uiting komen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek die een brandend gevoel of pijnscheuten kan geven met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag. Deze wordt binnen enkele dagen gevolgd door blaasjes gevuld met vocht.

Gordelroos kan overal voorkomen. Het treedt meestal maar aan één zijde van het bovenlichaam of gezicht op. 

Nadat de blaasjes zijn opengebarsten veranderen deze na verloop van tijd in zweertjes die zullen indrogen tot korstjes en genezen. De meeste mensen herstellen in twee tot vier weken zonder verdere klachten.


Complicaties

Voor sommige mensen kan gordelroos helaas leiden tot ernstige complicaties zoals Post Herpetische Neuralgie (PHN), een chronische zenuwpijn ten gevolge van de beschadiging van de zenuwen. Door PHN veroorzaakte zenuwpijn kan heel ernstig zijn en enkele maanden tot zelfs jaren aanhouden. De kans op deze complicatie neemt toe met de leeftijd. Twee derde van de chronische zenuwpijn ten gevolge van gordelroos treft mensen van 65 jaar of ouder.  

Complicaties in het gezicht

Bij 10-20% van de personen met gordelroos manifesteert de aandoening zich in het gezicht. In veel van deze gevallen is hierbij de zenuwtak nabij het oog aangedaan. Deze vorm van gordelroos is doorgaans zeer pijnlijk en kan ontstekingen aan het oogbindvlies en hoornvlies veroorzaken met mogelijke negatieve gevolgen voor het gezichtsvermogen. Andere gevolgen van gordelroos in het geizcht kunnen zijn: verlammingen van de gezichts-en oogspieren, gehoorverlies en/of duizelingen en smaakstoornissen.

Andere complicaties

De aangedane huid kan gaan ontsteken en vervelende bacteriële infecties veroorzaken met vaak littekenvorming ten gevolg. In zeldzame gevallen kunnen ook andere ontstekingen ontstaan zoals hersenvliesontsteking. Bij een gestoorde/verminderde afweer van het immuunsysteem kan het virus zich in het lichaam verspreiden naar andere organen en zeer ernstig verlopen.


Wie krijgt gordelroos

In Nederland hebben bijna alle volwassenen (meer dan 95%) de waterpokken gehad. Hierdoor lopen zij het risico om gordelroos te krijgen. Naar schatting 23-30% van de Europese populatie zal ooit gordelroos ontwikkelen tijdens het leven. Van de mensen die 85 jaar oud worden, zal de helft op enig moment in het leven gordelroos ontwikkelen. Jaarlijks zijn er ongeveer 55.000 nieuwe gevallen van gordelroos in Nederland.

Met het ouder worden wordt ons immuunsysteem zwakker

Het is niet mogelijk om te voorspellen wie gordelroos krijgt en wie niet, maar naarmate we ouder worden wordt ons immuunsysteem zwakker. Hierdoor neemt onze weerstand af en wordt de kans groter dat het virus opnieuw actief wordt.

Kans neemt toe boven de 50 jaar

De kans op gordelroos is dan ook ruim verdubbeld bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar ten opzichte van mensen onder de 50 jaar. In tweederde van de gevallen treedt gordelroos op bij personen boven de 50 jaar.

Vaccinatie tegen gordelroos

In Nederland is er een relatief nieuw, veilig en zeer effectief, vaccin beschikbaar voor mensen van 50 jaar en ouder waardoor de kans op het krijgen van gordelroos en PHN verkleind wordt. Thuisvaccinatie onderzoekt momenteel haar mogelijkheden om dit vaccin in de toekomst aan te kunnen bieden. 

Lees alvast meer over de gordelroos vaccinatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies