Gordelroos

Iedereen die als kind waterpokken heeft gehad, kan op latere leeftijd gordelroos (herpes zoster) ontwikkelen. Gordelroos ontstaat doordat het virus dat waterpokken veroorzaakt, het varicellazostervirus, weer actief wordt. Het gereactiveerde virus veroorzaakt dan een pijnlijke huiduitslag die 2-4 weken kan aanhouden. De huiduitslag bevindt zich meestal op een bepaalde huidstrook op één zijde van het lichaam (een "dermatoom").

Hoe ontstaat het

Na een infectie met het waterpokkenvirus blijft het virus in slapende toestand in het zenuwstelsel aanwezig. Het virus kan vervolgens weer actief worden en zich uiten als gordelroos. Dit kan gebeuren wanneer de werking van je afweersysteem afneemt, zoals bij het vorderen van de leeftijd.
Wanneer het virus opnieuw geactiveerd wordt, vermenigvuldigt het zich, en beweegt het via de zenuwbanen naar de huid. Hierbij beschadigt het virus de zenuwbanen. Op de huid ontstaat uitslag met blaasjes, oftewel gordelroos. Gordelroos is zeer pijnlijk. De pijn wordt voornamelijk veroorzaakt door het vermenigvuldigen en bewegen van het virus door de zenuwen naar de huid. Hierbij treedt zenuwbeschadiging op.

Symptomen van gordelroos 

Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek met een brandend gevoel of pijnscheuten met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag. Binnen enkele dagen ontstaan blaasjes gevuld met vocht.

Gordelroos kan overal voorkomen. Het treedt meestal op aan één zijde van het bovenlichaam of gezicht. 

Nadat de blaasjes zijn opengebarsten veranderen ze in zweertjes die zullen indrogen tot korstjes en genezen. De meeste mensen herstellen in twee tot vier weken zonder verdere klachten.


Complicaties

Voor sommige mensen kan gordelroos helaas leiden tot ernstige complicaties zoals post herpetische neuralgie (PHN), een chronische zenuwpijn ten gevolge van beschadiging van de zenuwen. Door PHN veroorzaakte zenuwpijn kan heel ernstig zijn en enkele maanden tot zelfs jaren aanhouden. De kans op deze complicatie neemt toe met de leeftijd. Twee derde van de chronische zenuwpijn ten gevolge van gordelroos treft mensen van 65 jaar of ouder.  

Complicaties in het gezicht

Bij 10-20% van de personen met gordelroos ontstaat de aandoening in het gezicht. In veel van deze gevallen is de zenuwtak nabij het oog aangedaan. Deze vorm van gordelroos is doorgaans zeer pijnlijk en kan ontstekingen aan het oogbindvlies en hoornvlies veroorzaken, met mogelijke negatieve gevolgen voor het gezichtsvermogen. Andere gevolgen van gordelroos in het gezicht kunnen zijn: verlammingen van de gezichts-en oogspieren, gehoorverlies en/of duizelingen en smaakstoornissen.

Andere complicaties

De aangedane huid kan gaan ontsteken en vervelende bacteriële infecties veroorzaken met vaak littekenvorming ten gevolg. In zeldzame gevallen kunnen ook andere ontstekingen ontstaan zoals hersenvliesontsteking. Bij een gestoorde/verminderde afweer van het immuunsysteem kan het virus zich in het lichaam verspreiden naar andere organen en zeer ernstig verlopen.


Wie krijgt gordelroos

In Nederland hebben bijna alle volwassenen (meer dan 95%) de waterpokken gehad. Hierdoor lopen zij het risico om gordelroos te krijgen. Naar schatting krijgt 23-30% van de Europese populatie ooit gordelroos. Van de mensen die 85 jaar oud worden, zal de helft gordelroos doormaken. Jaarlijks zijn er ongeveer 55.000 nieuwe gevallen van gordelroos in Nederland.

Kans neemt toe boven de 50 jaar 

Het is niet mogelijk om te voorspellen wie gordelroos krijgt en wie niet, maar naarmate we ouder worden wordt ons immuunsysteem zwakker. Hierdoor neemt onze weerstand af en wordt de kans groter dat het virus opnieuw actief wordt. De kans op gordelroos is dan ook ruim verdubbeld bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar ten opzichte van mensen onder de 50 jaar. In tweederde van de gevallen treedt gordelroos op bij personen boven de 50 jaar.

Vaccinatie tegen gordelroos

In Nederland is er een relatief nieuw, veilig, en zeer effectief, vaccin beschikbaar voor mensen van 50 jaar en ouder. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van gordelroos en PHN sterk verminderd. Thuisvaccinatie biedt dit vaccin aan! lees meer over de gordelroos vaccinatie.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij martkconforme tarieven. 

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies