Is er een vaccin tegen gordelroos?

In Nederland is er een nieuw vaccin (Shingrix®) beschikbaar die de kans op het krijgen van gordelroos en de vervelende postherpetische pijn (PHN) sterk vermindert. Door het vaccin wordt er bij een reactivatie van het virus sneller antistoffen gevormd tegen het varicellazostervirus. Hiermee wordt gordelroos (herpes zoster) en postherpetische pijn (PHN), de langdurende zenuwpijn na gordelroos voorkomen.

Effectiviteit

Uit meerdere grootschalige onderzoeken blijkt dat het Shingrix® vaccin bij 90% van de gevaccineerden gordelroos voorkomt. Het vaccin is in 2019 dan ook positief beoordeeld door de gezondheidsraad van Nederland. Het vaccin wordt echter te duur bevonden om dit grootschalig vanuit de overheid aan te bieden aan Nederlandse ouderen. U kunt het vaccin wel op eigen initiatief en op eigen kosten laten toedienen. Wij komen hiervoor bij u aan huis!

Voor wie?

Het vaccin wordt gebruikt om personen van 50 jaar of ouder te beschermen tegen gordelroos. Het is ook beschikbaar voor mensen vanaf 18 jaar die een verhoogd risico op gordelroos hebben of kunnen krijgen. Het vaccin kan niet worden gebruikt om bestaande gordelroos, of de pijn die daardoor is ontstaan, te behandelen.

Vaccin eigenschappen

De vaccinatie tegen gordelroos bestaat uit inactieve virusdeeltjes. Omdat u al eerder waterpokken heeft gehad, wordt door vaccinatie een boost gegeven aan de bestaande immuniteit. Hierdoor worden er sneller antistoffen gevormd bij reactivatie van het virus waardoor de ziekteverschijnselen van gordelroos voorkomen worden. U moet het vaccin 2x krijgen met een tussenpoos van 2 tot 6 maanden.

Bijwerkingen

Zoals bij elk medicijn en vaccin kunnen er bijwerkingen ontstaan. De meest gemelde bijwerkingen zijn: lokale reacties op de injectieplaats, koorts, koude rillingen, spierpijn, vermoeidheid, maag– en darmklachten en hoofdpijn. De bijwerkingen houden meestal 2 tot 3 dagen aan.

Beschermingsduur

De beschermingsduur van het gordelroosvaccin is nog niet geheel bekend, omdat het nog relatief kort beschikbaar is. Na twee vaccinaties bent u ten minste 4 jaar beschermd.

Meer informatie

Lees meer over de ziekte gordelroos.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken