HPV vaccinatie

HPV-vaccinatie beschermt tegen HPV (humaan papillomavirus), het virus dat verschillende vormen van kanker kan veroorzaken (zoals baarmoederhalskanker). De vaccinatie wordt nu standaard aangeboden aan alle meisjes van 12 jaar via het Rijksvaccinatieprogramma.

Voor wie?

Het vaccin wordt aanbevolen door het RIVM aan meisjes en jongens voordat zij seksueel actief zijn. Dat komt omdat HPV met name een seksueel overdraagbare aandoening is, dus hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Maar ook op latere leeftijd kan besmetting nog optreden. HPV-vaccinatie kan langetermijn gevolgen voorkomen zoals genitale wratten en verschillende vormen van kanker.

Hoeveel vaccinaties nodig?

Het vaccin kan gegeven worden vanaf 9 jaar. Personen van 9 t/m 14 jaar moeten 2 vaccinaties krijgen. Voor oudere personen (vanaf 15 jaar) geldt een serie van 3 vaccinaties.   

Effectiviteit

Omdat HPV een seksueel overdraagbaar virus is, is vaccinatie het meest zinvol voordat iemand seksueel actief is. Het vaccin beschermt zeer effectief (95-100%) tegen de belangrijkste typen/varianten van HPV (de varianten het vaakst ziekte veroorzaken). De beschermingsduur wordt nog onderzocht maar is in elk geval langer dan 5 jaar. Na 9 jaar werd nog altijd een hoge antistoftiter met goede effectiviteit gevonden

Bijwerkingen

Net als elk ander vaccin kan de HPV-vaccinatie bijwerkingen geven. Dit zijn in de meeste gevallen milde bijwerkingen waaronder slaperigheid, hoofdpijn en huidreacties (zoals roodheid en zwelling) op de plaats van injectie. 

Wenst u (voor uw kind) een vaccinatie aan huis tegen HPV? Maak direct een afspraak

HPV-vaccinatie op eigen verzoek 

De HPV-vaccinatie wordt nu standaard aangeboden aan alle meisjes van 12 jaar via het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie beschermt tegen de belangrijkste typen van het HPV-virus. In 2021 wordt het HPV-vaccin ook beschikbaar voor jongens. Mensen die het vaccin hebben gemist, krijgen nog een keer de kans om de prik in te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn. Ook jongvolwassenen tussen de 18 en 26 jaar krijgen in de toekomst de mogelijkheid de vaccinaties te halen. De exacte datum is nog niet bekend. Tot die tijd is vaccinatie tegen HPV mogelijk eigen kosten. Wij komen hiervoor bij u aan huis!

Meer informatie 

Wilt u meer weten over het HPV-virus? Lees dan onze informatie over het humaan papilloma virus (HPV).

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies