HPV vaccinatie

HPV-vaccinatie beschermt tegen HPV (humaan papillomavirus), het virus dat wratten en verschillende vormen van kanker kan veroorzaken (zoals baarmoederhalskanker). De vaccinatie wordt nu standaard aangeboden aan alle meisjes van 12 jaar via het Rijksvaccinatieprogramma. In het RVP wordt momenteel het vaccin gebruikt dat tegen de twee belangrijkste veroorzakers van baarmoederhalskanker beschermd. Er is tevens een vaccinatie geregistreerd in Nederland die tegen meer typen beschermd, waaronder ook de belangrijkste veroorzakers van genitale wratten: Gardasil9®. De geregistreerde vaccins beschermen niet tegen gewone huidwratten.

Voor wie?

Het vaccin wordt door het RIVM aanbevolen vóórdat iemand seksueel actief is. Dat komt omdat de typen die kanker en genitale wratten kunnen veroorzaken met name seksueel overdraagbaar zijn. De vaccinatie werkt het beste als iemand nog niet besmet is. Maar ook op latere leeftijd kan besmetting nog optreden en kan een HPV-vaccinatie nog meerwaarde hebben. Een HPV-vaccinatie met Gardasil9® kan gevolgen op lange termijn voorkomen zoals genitale wratten en verschillende vormen van kanker. Personen die in het verleden (deels) gevaccineerd zijn met een HPV-vaccin tegen minder typen, kunnen gerevaccineerd worden met een vaccin met meer typen.

Hoeveel vaccinaties nodig?

Het Gardasil9®-vaccin kan gegeven worden vanaf 9 jaar. Voor gezonde personen vanaf 9 jaar zijn twee vaccinaties nodig met minimaal 6 maanden ertussen.

Effectiviteit

Omdat HPV een seksueel overdraagbaar virus is, is vaccinatie het meest zinvol voordat iemand seksueel actief is. Het vaccin beschermt zeer effectief (95-100%) tegen de belangrijkste typen/varianten van HPV (de varianten het vaakst ziekte veroorzaken). De beschermingsduur wordt nog onderzocht maar is in elk geval langer dan 5 jaar. Na 9 jaar werd nog altijd een hoge antistoftiter met goede effectiviteit gevonden

Bijwerkingen

Net als elk ander vaccin kan de HPV-vaccinatie bijwerkingen geven. Dit zijn in de meeste gevallen milde bijwerkingen waaronder slaperigheid, hoofdpijn en huidreacties (zoals roodheid en zwelling) op de plaats van injectie.

Wenst u (voor uw kind) een vaccinatie aan huis tegen HPV? Maak direct een afspraak

HPV-vaccinatie op eigen verzoek

De HPV-vaccinatie wordt nu standaard aangeboden aan alle meisjes van 12 jaar via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De vaccinatie beschermt tegen de belangrijkste typen van het HPV-virus die kanker kunnen veroorzaken. In 2022 wordt het HPV-vaccin ook beschikbaar voor jongens. Jongeren die het vaccin hebben gemist, krijgen via het RVP nog een keer de kans om de prik in te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn. Ook jongvolwassenen tussen de 18 en 26 jaar krijgen in de toekomst de mogelijkheid om zich te laten via het RVP vaccineren tegen HPV. De exacte datum is nog niet bekend. Tot die tijd is vaccinatie tegen HPV mogelijk op eigen kosten. Wij komen hiervoor bij u aan huis!

zakenreis

Meer informatie

Wilt u meer weten over het HPV-virus? Lees dan onze informatie over het humaan papilloma virus (HPV).

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken