Meningitis vaccinatie

Meningitis (hersenvliesontsteking) kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. De meningitisvaccinatie beschermt alleen tegen bacteriële ziektekiemen die meningitis veroorzaken. In het Rijksvaccinatieprogramma is sinds 2002 de vaccinatie tegen de meningokokken type C (de MenC-vaccinatie) opgenomen. Vanaf 2018 worden risicogroepen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd met een ander meningitis vaccin wat bescherming biedt tegen type A, C, W135 en Y. 
Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u een meningitis vaccinatie nodig heeft. De meningitisvaccinatie dit Thuisvacciantie gebruikt beschermt tegen meningokokken van het type A,C, W135 en Y.

Voor welke landen wordt de meningitis vaccinatie geadviseerd?

In Nederland is de meningokokken type C en W bacterie meestal verantwoordelijk voor meningitis-besmettingen. In meningitis-risicogebieden (Saudi-Arabië en delen van Afrika) komen echter ook andere bacteriesoorten voor die meningitis kunnen veroorzaken. Daarom heeft u mogelijk een meningitis vaccinatie nodig als u naar een risicogebied reist. Ook als u tot één van de risicogroepen behoort, kan de meningitis-vaccinatie geadviseerd worden. Saudi-Arabië stelt de meningitis-vaccinatie zelfs verplicht voor bedevaartgangers (de Hadj en de Umrah). U moet minstens tien dagen voor aankomst in Saudi-Arabië uw vaccin hebben gekregen.

Hoe werkt de meningitis vaccinatie?

De meningitis vaccinatie bevat dode (delen van) verschillende typen meningokokken bacteriën. Na toediening van het vaccin gaat uw lichaam antistoffen aanmaken tegen bacteriële ziektekiemen die hersenvliesontsteking veroorzaken. Als u na vaccinatie in aanraking komt met levende meningokokken-bacteriën (type A, C, Y en W135), loopt u aanzienlijk minder risico op meningitis. Een enkele meningitis vaccinatie geeft u een bescherming van vijf jaar tegen de ziekte.

Heeft de meningitis vaccinatie bijwerkingen?

De meningitis-vaccinatie is veilig en heeft relatief weinig bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin uitsluitend gedode bacteriën bevat. Dit neemt niet weg dat er soms bijwerkingen kunnen optreden na het toedienen van de meningitis-vaccinatie.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast een meningitis-vaccinatie worden voor veel bestemmingen ook vaak andere vaccinaties geadviseerd. Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:
 
 
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

Vaccinaties kunnen u een hoop problemen besparen. Wilt u een reisadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

 

 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies