Meningokokken (meningitis)

De Meningokokken-vaccinatie

Meningitis (hersenvliesontsteking) kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. De meningitisvaccinatie beschermt alleen tegen bacteriële ziektekiemen die meningitis veroorzaken. In het Rijksvaccinatieprogramma is sinds 2002 de vaccinatie tegen de meningokokken type C (de MenC-vaccinatie) opgenomen. Vanaf 2018 worden risicogroepen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd met een ander meningitis vaccin wat bescherming biedt tegen type A, C, W135 en Y.
Het hangt van uw reisbestemming, activiteiten, gezondheidssituatie en reisduur af of u een meningitis vaccinatie nodig heeft. De meningitisvaccinatie die Thuisvaccinatie gebruikt beschermt tegen meningokokken van het type A,C, W135 en Y. Wij bieden ook de meningokokken-B vaccinatie aan, dit is een ander vaccin.

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Meningokokken-vaccinatie aan huis, op het werk of op één van onze 20 locaties

Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Thuisvaccinatie.nl is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis.

Onze deskundige artsen komen bij je langs waar en wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk.

Het is ook mogelijk om een afspraak te maken op één van onze locaties in het land.

Beschikbare tijden laden...
Dit kan tot 15 seconden duren

Afspraak plannen

1
2
3

Voor welke landen wordt de meningitis-vaccinatie geadviseerd?

In Nederland is de meningokokken type C en W bacterie meestal verantwoordelijk voor meningitis-besmettingen. In meningitis-risicogebieden (Saudi-Arabië en delen van Afrika) komen echter ook andere bacteriesoorten voor die meningitis kunnen veroorzaken. Daarom heeft u mogelijk een meningitis-vaccinatie nodig als u naar een risicogebied reist. Ook als u tot één van de risicogroepen behoort, kan de meningitis-vaccinatie geadviseerd worden. Saudi-Arabië stelt de meningitis-vaccinatie zelfs verplicht voor bedevaartgangers (de Hadj en de Umrah). U moet minstens tien dagen voor aankomst in Saudi-Arabië uw vaccin hebben gekregen.

Hoe werkt de meningitis-vaccinatie?

De meningitis-vaccinatie bevat dode (delen van) verschillende typen meningokokken bacteriën. Na toediening van het vaccin gaat uw lichaam antistoffen aanmaken tegen bacteriële ziektekiemen die hersenvliesontsteking veroorzaken. Een maand na vaccinatie ontstaan beschermende antistoffen bij 70% tot 99% van de gevaccineerden (o.a. afhankelijk van leeftijd en serogroep). De beschermingsduur wordt op dit moment nog onderzocht, voorlopig wordt een beschermingsduur van 5 jaar aangehouden.

Heeft de meningitis-vaccinatie bijwerkingen?

De meningitis-vaccinatie is veilig en heeft relatief weinig bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin uitsluitend gedode bacteriën bevat. Dit neemt niet weg dat er soms bijwerkingen kunnen optreden na het toedienen van de meningitis-vaccinatie. Meestal zijn deze mild van aard. De bijwerkingen zijn vaak lokale verschijnselen zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Ook lichte griepachtige verschijnselen, zoals verhoging of koorts, hoofdpijn en spierpijn kunnen voorkomen. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Onze werkwijze

1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.