Meningitis

Meningitis is een ernstige en soms dodelijke infectie van de vliezen van de hersenen en van het ruggenmerg. De ziekte kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, eencelligen of andere oorzaken. Een van de oorzaken is de meningokok, een bacteriesoort. Er bestaan meerdere groepen meningokokken, waarvan groep C er één is. Meningitis komt wereldwijd voor. Groep A bevindt zich met name in ontwikkelingslanden. Groep B komt vooral voor in ontwikkelde landen en groep C komt wereldwijd voor. De laatste jaren zorgt groep W voor een toename in ziektegevallen en daarbij sterfte in Nederland.  Naast hersenvliesontsteking kunnen meningokokken ook een ernstige bloedvergiftiging (sepsis) veroorzaken. Hierbij kan ernstige schade ontstaan aan organen en ledematen.

Wat zijn de symptomen van meningitis?

De eerste ziekteverschijnselen van een besmetting met meningokokken kunnen lijken op een verkoudheid, een griepachtig gevoel en hangerigheid. Indien er zich een meningitis (hersenvliesontsteking) ontwikkelt, kunnen er symptomen zijn zoals misselijkheid, braken, lichtovergevoeligheid en een veranderd bewustzijn. Deze symptomen kunnen één tot drie dagen na besmetting beginnen. Soms kan het echter ook tien dagen duren voordat de eerste klachten zich voordoen. Na deze eerste symptomen neemt de ziekte snel in ernst toe. Stijfheid in de nek is een kenmerk van een ernstig ziekteverloop, omdat dit een teken is dat de hersenvliezen worden geprikkeld door de ontsteking.

Hoe raakt u besmet met meningitis?

Meningitis wordt overgedragen van mens op mens. De bacterie bevindt zich (ook bij veel gezonde mensen) in de neus- en keelholte. U kunt besmet raken door het inademen van kleine druppeltjes met bacteriën als een besmet persoon in uw buurt niest of hoest. Ook kan besmetting via direct mond-op-mond contact plaatsvinden.
Virale meningitis verloopt over het algemeen milder dan bacteriële meningitis. Een bacteriële meningitis kan behandeld worden met antibiotica. Voor de virale variant is geen behandeling mogelijk, alleen de symptomen kunnen worden bestreden. De virale variant duurt meestal tussen de zeven en tien dagen en geneest bij gezonde mensen meestal restloos.

Bestaat er een meningitis vaccinatie?

Er is een vaccinatie tegen een meningokokken meningitis beschikbaar. Dit vaccin beschermt na één injectie minimaal vijf jaar tegen besmetting met meningitis. Omdat in Nederland meningitis type W in toenemende mate voorkomt, krijgen kinderen die in doelgroepen vallen een meningitis-vaccinatie toegediend via het Rijksvaccinatieprogramma. Lees meer over de [meningitis-vaccinatie].

Meer informatie

Wilt u meer informatie over meningitis? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
Wilt u nog meer weten over meningitis of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

 

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt