Meningokokken (meningitis)

Meningitis is een ernstige en soms dodelijke infectie van de vliezen van de hersenen en van het ruggenmerg. De ziekte kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, eencelligen of andere oorzaken. Een van de oorzaken is de meningokok, een bacteriesoort. Er bestaan meerdere groepen meningokokken, waarvan groep C er één is. Meningitis komt wereldwijd voor. Groep A bevindt zich met name in ontwikkelingslanden. Groep B komt vooral voor in ontwikkelde landen en groep C komt wereldwijd voor. De laatste jaren zorgt groep W voor een toename in ziektegevallen en daarbij sterfte in Nederland.  Naast hersenvliesontsteking kunnen meningokokken ook een ernstige bloedvergiftiging (sepsis) veroorzaken. Hierbij kan ernstige schade ontstaan aan organen en ledematen.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Wat zijn de symptomen van meningitis?

De eerste ziekteverschijnselen van een besmetting met meningokokken kunnen lijken op een verkoudheid, een griepachtig gevoel en hangerigheid. Indien er zich een meningitis (hersenvliesontsteking) ontwikkelt, kunnen er symptomen zijn zoals misselijkheid, braken, lichtovergevoeligheid en een veranderd bewustzijn. Deze symptomen kunnen één tot drie dagen na besmetting beginnen. Soms kan het echter ook tien dagen duren voordat de eerste klachten zich voordoen. Na deze eerste symptomen neemt de ziekte snel in ernst toe. Stijfheid in de nek is een kenmerk van een ernstig ziekteverloop, omdat dit een teken is dat de hersenvliezen worden geprikkeld door de ontsteking.

Hoe raakt u besmet met meningitis?

Meningitis wordt overgedragen van mens op mens. De bacterie bevindt zich (ook bij veel gezonde mensen) in de neus- en keelholte. U kunt besmet raken door het inademen van kleine druppeltjes met bacteriën als een besmet persoon in uw buurt niest of hoest. Ook kan besmetting via direct mond-op-mond contact plaatsvinden.
Virale meningitis verloopt over het algemeen milder dan bacteriële meningitis. Een bacteriële meningitis kan behandeld worden met antibiotica. Voor de virale variant is geen behandeling mogelijk, alleen de symptomen kunnen worden bestreden. De virale variant duurt meestal tussen de zeven en tien dagen en geneest bij gezonde mensen meestal restloos.

Bestaat er een meningitis vaccinatie?

Er is een vaccinatie tegen een meningokokken meningitis beschikbaar. Dit vaccin beschermt na één injectie minimaal vijf jaar tegen besmetting met meningitis. Omdat in Nederland meningitis type W in toenemende mate voorkomt, krijgen kinderen die in doelgroepen vallen een meningitis-vaccinatie toegediend via het Rijksvaccinatieprogramma. Lees meer over de [meningitis-vaccinatie].

Meer informatie

Wilt u meer informatie over meningitis? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
Wilt u nog meer weten over meningitis of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

 

Afspraak maken

Onze werkwijze

1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.