De Meningokokken-vaccinatie

Meningitis (hersenvliesontsteking) kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. De meningitisvaccinatie beschermt alleen tegen bacteriële ziektekiemen die meningitis veroorzaken. In het Rijksvaccinatieprogramma is sinds 2002 de vaccinatie tegen de meningokokken type C (de MenC-vaccinatie) opgenomen. Vanaf 2018 worden risicogroepen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd met een ander meningitis vaccin wat bescherming biedt tegen type A, C, W135 en Y.
Het hangt van uw reisbestemming, activiteiten, gezondheidssituatie en reisduur af of u een meningitis vaccinatie nodig heeft. De meningitisvaccinatie die Thuisvaccinatie gebruikt beschermt tegen meningokokken van het type A,C, W135 en Y. Wij bieden ook de meningokokken-B vaccinatie aan, dit is een ander vaccin.

Voor welke landen wordt de meningitis-vaccinatie geadviseerd?

In Nederland is de meningokokken type C en W bacterie meestal verantwoordelijk voor meningitis-besmettingen. In meningitis-risicogebieden (Saudi-Arabië en delen van Afrika) komen echter ook andere bacteriesoorten voor die meningitis kunnen veroorzaken. Daarom heeft u mogelijk een meningitis-vaccinatie nodig als u naar een risicogebied reist. Ook als u tot één van de risicogroepen behoort, kan de meningitis-vaccinatie geadviseerd worden. Saudi-Arabië stelt de meningitis-vaccinatie zelfs verplicht voor bedevaartgangers (de Hadj en de Umrah). U moet minstens tien dagen voor aankomst in Saudi-Arabië uw vaccin hebben gekregen.

Hoe werkt de meningitis-vaccinatie?

De meningitis-vaccinatie bevat dode (delen van) verschillende typen meningokokken bacteriën. Na toediening van het vaccin gaat uw lichaam antistoffen aanmaken tegen bacteriële ziektekiemen die hersenvliesontsteking veroorzaken. Een maand na vaccinatie ontstaan beschermende antistoffen bij 70% tot 99% van de gevaccineerden (o.a. afhankelijk van leeftijd en serogroep). De beschermingsduur is 10 jaar (let op: voor de Hadj hanteert de ambassade 5 jaar!).

Heeft de meningitis-vaccinatie bijwerkingen?

De meningitis-vaccinatie is veilig en heeft relatief weinig bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin uitsluitend gedode bacteriën bevat. Dit neemt niet weg dat er soms bijwerkingen kunnen optreden na het toedienen van de meningitis-vaccinatie. Meestal zijn deze mild van aard. De bijwerkingen zijn vaak lokale verschijnselen zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Ook lichte griepachtige verschijnselen, zoals verhoging of koorts, hoofdpijn en spierpijn kunnen voorkomen. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Vaccinaties kunnen u een hoop problemen besparen. Wilt u een reisadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken