Meningokokken-B

Meningokokken B infectie kan ernstige complicaties geven, zoals hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging. Tegen meningokokken B is een vaccin beschikbaar. Het vaccin zit nog niet in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Momenteel wordt in het RVP wel gevaccineerd tegen andere typen meningokokken, namelijk tegen typen A, C, W en Y. Lees meer over de meningokokken ACWY-vaccinatie.

Voor wie?

Vanaf de leeftijd van 2 maanden mag de meningokokken B-vaccinatie aan iedereen gegeven worden. De kans op deze ziekte is het grootst bij kinderen jonger dan 5 jaar.
Wilt u een vaccinatie aan huis tegen meningokokken B (voor uw kind)?

Bescherming

Afhankelijk van de leeftijd zijn 2 tot 3 vaccinaties nodig. Kinderen onder de twee jaar krijgen later nog een aanvullende vaccinatie (booster). Na de vaccinatieserie is men beschermd tegen de meeste typen meningokokken B. Het is momenteel nog niet bekend hoe lang een vaccinatieserie bescherming biedt. Net als de andere meningokokkenvaccinaties beschermt deze waarschijnlijk niet levenslang.

Effectiviteit

Na een vaccinatieserie wordt bij 99% van de mensen beschermende antistoffen in het bloed gevonden. Meningokokken B heeft meerdere typen/varianten. Na vaccinatie is men beschermd tegen ruim driekwart van de meningokokken B typen.

Bijwerkingen en veiligheid

Zoals elk vaccin kan de meningokokken B-vaccinatie bijwerkingen geven, waaronder koorts, huidreacties op de injectieplaats en spierpijn. De kans op koorts neemt toe als er andere vaccinaties tegelijkertijd worden gegeven. Het vaccin is veilig: er zijn wereldwijd inmiddels miljoenen inentingen gegeven in meer dan negentien landen. Tot nu toe zijn er geen ernstige bijwerkingen gerapporteerd.

Vergoeding

Het vaccin wordt alleen vergoed in een aantal uitzonderingsgevallen. Het gaat dan om mensen vanaf 2 maanden oud met bepaalde afweerstoornissen. U kunt het vaccin wel op eigen kosten laten zetten. Wilt u een vaccinatie aan huis tegen meningokokken B (voor uw kind)? Wij komen hiervoor bij u aan huis!

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken