Pneumokokken

Is er een vaccin tegen pneumokokken?

Vooral kinderen, ouderen (vanaf 60 jaar) en mensen met een verminderde afweer zijn vatbaar voor (ernstige) ziekte door pneumokokken. Sinds 2006 worden kinderen tegen pneumokokken gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bepaalde medische risicogroepen krijgen hem via de specialist. De gezondheidsraad heeft in 2018 geadviseerd om alle ouderen vanaf 60 jaar vaccinatie aan te bieden. Vanaf najaar 2020 worden ouderen opgeroepen via de huisarts, het vaccin is dan gratis. Per jaar zullen verschillende leeftijdsgroepen opgeroepen worden. Als u (nog) niet in aanmerking komt voor vaccinatie vanuit de overheid kunt u het wel op eigen kosten laten zetten. Wij komen hiervoor bij u thuis!

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Pneumokokken-vaccinatie aan huis, op het werk of op één van onze 20 locaties

Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Thuisvaccinatie.nl is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis.

Onze deskundige artsen komen bij je langs waar en wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk.

Het is ook mogelijk om een afspraak te maken op één van onze locaties in het land.

Beschikbare tijden laden...
Dit kan tot 15 seconden duren

Afspraak plannen

1
2
3

Vaccin eigenschappen

De pneumokokkenvaccinatie bevat dode stukjes van 23 verschillende pneumokokkenbacteriën. Na toediening van de pneumokokken-vaccinatie gaat uw lichaam antistoffen tegen deze bacteriën aanmaken. Deze 23 verschillende typen pneumokokken veroorzaken samen ongeveer 90% van de ernstige pneumokokkeninfecties.

Effectiviteit

De beschermende antistoffen verschijnen 2 tot 3 weken na vaccinatie. Over het algemeen wordt de effectiviteit op het voorkomen van invasieve/ernstige ziekte veroorzaakt door de 23 pneumokokkentypen geschat op 50-70%.

Voor wie?

Pneumovax23® is geregistreerd in Nederland voor personen vanaf 2 jaar. Het vaccin wordt aanbevolen aan mensen:

  • Van 60 jaar en ouder;
  • Met een verzwakt immuunssyteem;
  • Met longschade na Covid-19;
  • Met hersenvochtlekkage of een cochleair implantaat;
  • Zonder milt(functie).

Sommige risicogroepen krijgen de vaccinatie aangeboden door hun medisch specialist.

Beschermingsduur

Waarschijnlijk 5 jaar. Het is niet precies bekend hoe lang vaccinatie bescherming biedt en hoe dit verschilt tussen de verschillende pneumokokkentypen in het vaccin. Omdat bekend is dat de antistoffen bij volwassenen na 5 jaar kunnen dalen, wordt revaccinatie elke 5 jaar aangeraden.

Bijwerkingen

Zoals bij elk medicijn en vaccin kunnen er bijwerkingen ontstaan. Kortdurende milde bijwerkingen zijn gebruikelijk, zoals koorts en lokale reacties op de injectieplaats: gevoeligheid/pijn, warmte, zwelling, roodheid, verharding.

Meer informatie

Lees meer over de ziekte(s) veroorzaakt door pneumokokken.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken

Onze werkwijze

1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.