Pneumokokken

Pneumokokken zijn bacteriën die pneumokokkenziekte kunnen veroorzaken. Pneumokokkenziekte kan zich op verschillende manieren uiten, waaronder luchtweginfecties, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Er zijn veel verschillende typen pneumokokkenbacteriën, die in wisselende mate ziekte kunnen veroorzaken. Onder bepaalde omstandigheden neemt de kans op ziekte door pneumokokken toe.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Hoe ontstaat het?

De pneumokokbacterie kan bij gezonde mensen in de neus-keelholte voorkomen. Slechts een enkeling wordt daarvan ziek. Bij 60-80% van alle gezonde kinderen worden pneumokokken gevonden. Hiermee vormen zij de grootste groep verspreiders van deze bacterie.

Pneumokokkenziekte komt over de hele wereld voor en treft met name jonge kinderen, ouderen en mensen met afweerstoornissen of onderliggende chronische ziekten (COPD, hart- of longlijden en diabetes mellitus). Ziekte ontstaat het vaakst door (één van) de volgende omstandigheden:
– Tijdens of na virale infecties van de luchtwegen (bijvoorbeeld griep, verkoudheid)
– Het opdoen van een nieuw type pneumokok (die ziekmakender is)
– Bij een verzwakte of verminderde afweer, bijvoorbeeld door afweer-onderdrukkende medicijnen of aandoeningen van het immuunsysteem.

Een besmetting vindt plaats van mens op mens, via druppeltjes uit de neus- en keelholte.

Klachten

Er zijn meer dan negentig verschillende typen van de pneumokokbacterie. Niet alle typen veroorzaken in dezelfde mate ziekte. Ze kunnen relatief milde luchtweginfecties veroorzaken zoals oorontsteking en voorhoofdsholteontsteking. Maar ook ernstige ziektebeelden zoals longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking Per ziektebeeld zijn de klachten verschillend.. Zo kan men last hebben van koorts of ondertemperatuur, kortademigheid, pijn bij het ademhalen, hoofdpijn, nekstijfheid of verwardheid.

Complicaties

Longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging zijn ernstige uitingen van pneumokokkenziekte welke soms tot de dood kunnen lijden. De kans op overlijden verschilt per ziektebeeld en leeftijdsgroep, maar is gemiddeld genomen 15%. Niet iedereen herstelt helemaal na een pneumokokkenziekte. Soms blijven gezondheidsklachten bestaan, bijvoorbeeld hart- en/of longproblemen of doofheid en epilepsie.

Wie wordt ziek?

Vooral kinderen, ouderen (vanaf 60 jaar) en mensen met een minder goed werkend immuunsysteem zijn vatbaar voor ziekte door pneumokokken. Ook mensen zonder (werkende) milt hebben een verhoogd risico.

Vaccinatie tegen pneumokokken

In Nederland wordt vaccinatie tegen pneumokokken al enige tijd aangeboden voor mensen uit medische risicogroepen en jonge kinderen (sinds 2006 in RVP). De gezondheidsraad heeft in 2018 de overheid geadviseerd ouderen vanaf 60 jaar ook vaccinatie aan te bieden. In veel EU-landen gebeurde dit al. Vanaf najaar 2020 worden de eerste leeftijdsgroepen hiervoor opgeroepen.

Er bestaan verschillende vaccins tegen pneumokokken. Thuisvaccinatie biedt Pneumovax23® aan, het vaccin wat bescherming biedt tegen de meeste typen pneumokokken (23 typen).Deze 23 typen veroorzaken samen 90% van de ernstige pneumokokkeninfecties.  Dit is hetzelfde vaccin wat de overheid aan ouderen aanbiedt.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de pneumokokkenvaccinatie? Lees dan onze informatie over de pneumokokken vaccinatie.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken
Onze werkwijze
1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.