De Rabiësvaccinatie

De rabiësvaccinaties beschermen u tegen de gevaarlijke infectieziekte hondsdolheid. Voor een goede bescherming heeft u twee injecties nodig. De tweede rabiës-vaccinatie volgt minimaal een week na de eerste. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u een rabiësvaccinatie nodig heeft.

Voor welke landen wordt de rabiësvaccinatie geadviseerd?

De rabiësvaccinatie is in geen enkel land verplicht voor mensen. Het vaccin wordt vooral aanbevolen als u langere tijd in een risicogebied verblijft. Rabiës komt vaak voor in Afrika, Oost-Europa, Azië, Zuid- en Midden-Amerika. In Saudi-Arabië en Argentinië komt rabiës in mindere mate voor, maar vormt het wel een gezondheidsrisico. Als u tot één van de risicogroepen behoort, kan de rabiësvaccinatie geadviseerd worden.

Hoe werkt de rabiësvaccinatie?

De rabiësvaccinatie bevat gedode virusdeeltjes van het rabiës virus. Na de injecties met het vaccin gaat uw lichaam antistoffen aanmaken tegen hondsdolheid. Let op: zelfs als u zich in Nederland tegen hondsdolheid heeft laten vaccineren, is het toch belangrijk om snel een arts op te zoeken na mogelijke blootstelling aan rabiës (diergerelateerde verwondingen). U dient in dit geval alsnog twee aanvullende vaccinaties te ontvangen. Bent u niet gevaccineerd, dan dient u anti-serum (MARIG) en vier vaccinaties te ontvangen.

Heeft de rabiësvaccinatie bijwerkingen?

De rabiësvaccinatie is veilig en heeft relatief weinig bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin uitsluitend gedode rabiës virusdeeltjes bevat. Toch kunnen er bijwerkingen optreden na het toedienen van het vaccin, zoals spierpijn, stijfheid van de arm en een blauwe plek op de plaats van de injectie. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Meer informatie

Lees hier meer over de ziekte rabiës. Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.
Vaccinaties kunnen u een hoop problemen besparen. Wilt u een reisadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
Afspraak maken