Rabiës

Rabiës, oftewel hondsdolheid, is een zeldzame maar levensgevaarlijke virusinfectie van de hersenen en het zenuwstelsel. Als er niet snel en adequaat na een (mogelijk) besmettelijke beet wordt gehandeld, heeft het virus kans om in het lichaam te komen. Als er zich eenmaal klachten voordoen, heeft het virus vrijwel altijd een dodelijke afloop. Rabiës komt in veel landen voor. Zo kan men onder meer hondsdolheid oplopen in enkele Oost-Europese landen, Azië, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.

Wat zijn de symptomen van rabiës?

De eerste symptomen van een besmetting met rabiës kunnen koorts, misselijkheid en hoofdpijn zijn. In een later stadium kan men onder meer last krijgen van krampen, verlammingen en nekstijfheid. Uiteindelijk leiden complicaties zoals slik- en ademhalingsproblemen tot de dood. De eerste ziekteverschijnselen van rabiës doen zich meestal twintig tot negentig dagen na besmetting voor. Echter, afhankelijk van de beet kan deze ‘incubatietijd’ ook enkele dagen tot een jaar duren.

Hoe raakt u besmet met rabiës?

Het rabiës-virus bevindt zich in het speeksel van besmette dieren. Hondsdolheid wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet zoogdier. Dit kunnen naast honden bijvoorbeeld ook katten, apen of vleermuizen zijn.
Een rabiës vaccinatieserie kan worden overwogen door reizigers die landen bezoeken waar rabiës aanwezig is onder huisdieren en wilde zoogdieren en voldoen aan één of meerdere van de volgende criteria:
– Reizigers die langdurig in deze landen verblijven
– Reizigers die regelmatig (kort) verblijven in deze landen
– Indien er een verhoogde kans op beten van honden of andere zoogdieren bestaat, bijvoorbeeld voor (kleine) kinderen
– Reizigers die vanwege beroep of hobby in het buitenland intensief contact hebben met zoogdieren

Wat dient u te doen nadat u mogelijk bent blootgesteld aan rabiës?

Na een beet, krab of lik van een mogelijk besmet zoogdier, is een snelle behandeling tegen rabiës noodzakelijk. De wond moet goed worden gereinigd en ontsmet. Het is belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken, liefst in een groot ziekenhuis waar men rabiës-vaccinaties op voorraad heeft. Ook als u voor aanvang van uw reis gevaccineerd bent tegen rabiës, moet u na een mogelijke rabiës-besmetting behandeld worden tegen hondsdolheid. Als u voor uw reis bent gevaccineerd, dient u na een krab of beet ‘slechts’ twee vaccinaties te ontvangen. Bent u niet gevaccineerd, dan moet u én een injectie met antistoffen én vier injecties met het rabiësvaccin krijgen. De verkrijgbaarheid van de injectie met antistoffen is in het buitenland vaak een probleem.

Bestaat er een rabiës-vaccinatie?

Ja, er is een vaccinatie beschikbaar tegen hondsdolheid. Voor een goede bescherming heeft u twee injecties nodig. De tweede rabiës-vaccinatie volgt minimaal 7 dagen na de eerste. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u deze vaccinatie nodig heeft.
Na potentiële besmetting is aanvullende vaccinatie ook belangrijk. In de meeste Europese landen is een rabiës-vaccinatie beschikbaar. In sommige landen buiten Europa is dat echter niet altijd het geval. Het is belangrijk dat u zich na een mogelijke besmetting zo snel mogelijk aanvullend laat vaccineren tegen rabiës om complicaties te voorkomen. Lees meer over de rabiës-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over rabiës? Lees dan onze informatie over de rabiës-vaccinatie 
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt