Rabiës

Rabiës, oftewel hondsdolheid, is een zeldzame maar levensgevaarlijke virusinfectie van de hersenen en het zenuwstelsel. Als er niet snel en adequaat na een (mogelijk) besmettelijke beet wordt gehandeld, heeft het virus kans om in het lichaam te komen. Als er zich eenmaal klachten voordoen, heeft het virus meestal een dodelijke afloop. Rabiës komt in veel landen voor. Zo kan men onder meer hondsdolheid oplopen in enkele Oost-Europese landen en Azië en in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.

Wat zijn de symptomen van rabiës?

De eerste symptomen van een besmetting met rabiës kunnen koorts, misselijkheid en hoofdpijn zijn. In een later stadium kan men onder meer last krijgen van krampen, verlammingen en nekstijfheid. Vaak zijn de eerste klachten ook vage klachten van tintelingen of een ander gevoel. De eerste ziekteverschijnselen van rabiës doen zich gemiddeld één tot twee maanden na besmetting voor. Echter, afhankelijk van de beet kan deze ‘incubatietijd’ ook enkele dagen tot een jaar duren. 

Hoe raakt u besmet met rabiës?

Het rabiës-virus bevindt zich in het speeksel van besmette dieren. Hondsdolheid wordt overgebracht door een beet of lik van een besmet zoogdier. Dit kunnen naast honden bijvoorbeeld ook katten, apen of vleermuizen zijn.
Een rabiës vaccinatieserie kan worden overwogen door reizigers die landen bezoeken waar rabiës aanwezig is onder huisdieren en wilde zoogdieren en voldoen aan één of meerdere van de volgende criteria:
- Reizigers die meer dan 3 maanden op reis zijn
- Reizigers die regelmatig (kort) verblijven in deze landen
- Kleine kinderen
- Reizigers die (meerdaagse) fietstochten maken
- Reizigers die vanwege het beroep in het buitenland intensief contact hebben met zoogdieren

Wat dient u te doen nadat u mogelijk bent blootgesteld aan rabiës?

Na een beet, krab of lik van een mogelijk besmet zoogdier, is een snelle behandeling tegen rabiës noodzakelijk. De wond moet goed worden gereinigd en ontsmet. Het is belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken, liefst in een groot ziekenhuis waar men rabiës-vaccinaties op voorraad heeft. Ook als u voor aanvang van uw reis gevaccineerd bent tegen rabiës, moet u na een mogelijke rabiës-besmetting behandeld worden tegen hondsdolheid. Als u voor uw reis bent gevaccineerd, dient u na een krab of beet 'slechts' twee vaccinaties te ontvangen. Bent u niet gevaccineerd, dan moet u en een injectie met antistoffen en vijf tot zeven injecties met het rabiësvaccin krijgen. De verkrijgbaarheid van de injectie met antistoffen is in het buitenland vaak een probleem.

Bestaat er een rabiës-vaccinatie?

Ja, er is een vaccin beschikbaar tegen hondsdolheid. Voor een volledige bescherming heeft u twee injecties nodig. De tweede rabiës-vaccinatie volgt minimaal een week na de eerste. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u deze vaccinatie nodig heeft.
Ook na besmetting is vaccinatie belangrijk. In de meeste Europese landen is een rabiës-vaccinatie beschikbaar. In de meeste landen buiten Europa is dat echter niet het geval. Het is belangrijk dat u zich na besmetting zo snel mogelijk laat vaccineren tegen rabiës om complicaties te voorkomen. Lees meer over de rabiës-vaccinatie.

Meer informatie over rabiës

Wilt u meer informatie over rabiës? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
Wilt u nog meer weten over rabiës of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.
 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies