Gele koorts vaccinatie

De gele koorts vaccinatie beschermt u gedurende minimaal tien jaar tegen de infectieziekte gele koorts. Sommige landen weigeren reizigers aan de grens als zij geen bewijs van inenting met het gele koorts vaccin kunnen tonen. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u een gele koorts vaccinatie nodig heeft.

Wat is gele koorts?

Gele koorts is een zeldzame maar ernstige infectieziekte. Veertig procent van de mensen die de ziekte gele koorts krijgen overlijdt. Gele koorts wordt overgedragen door besmette muggen die met name overdag steken. De ziekte kan niet van mens op mens worden overgedragen. Als een besmet persoon door een mug wordt gestoken, kan die mug het virus vervolgens verder verspreiden. Als u eenmaal met gele koorts besmet bent, is er géén medicijn als behandeling. Wel kunnen de symptomen van de gele koorts behandeld en ondersteund worden.

Voor welke landen is de gele koorts vaccinatie verplicht?

Een aantal Afrikaanse landen heeft de gele koorts vaccinatie verplicht gesteld. Sommige van deze landen doen dat omdat gele koorts in het land zelf voorkomt. Het gaat om de volgende landen:

 

Andere landen stellen de gele koorts vaccinatie alleen verplicht voor mensen die uit een gele koorts risicogebied komen. Reist u vanuit een gele koorts land naar een andere bestemming? Dan is het raadzaam om na te kijken of voor uw uiteindelijke reisbestemming een gele koorts vaccinatie verplicht is.

Als u reist naar een land waarvoor een inenting tegen gele koorts verplicht is, moet u deze vaccinatie minimaal tien dagen vóór aankomst in dit land hebben gehad.

Voor welke landen wordt de gele koorts vaccinatie geadviseerd?

Gele koorts komt alleen in delen van Afrika en Zuid-Amerika voor. Dat neemt niet weg dat veel andere landen een injectie tegen gele koorts adviseren of zelfs verplicht stellen. Soms is het gele koorts vaccin verplicht als u in de tien dagen vóór aankomst op uw reisbestemming in een van de risicolanden bent geweest waar gele koorts voorkomt. Voor sommige landen is enkel een overstap of tussenstop op een luchthaven in een gele koorts-land al voldoende om een gele koorts vaccinatie verplicht te stellen.

Hoe werkt de gele koorts vaccinatie?

De gele koorts vaccinatie bevat levende, maar wel verzwakte, gele koortsvirussen. Na de injectie van het vaccin, gaat uw lichaam antistoffen aanmaken tegen het gele koortsvirus. Als het lichaam dan in aanraking komt met levende virussen, kunnen deze effectief worden bestreden. De bescherming van de gele koorts vaccinatie begint tien dagen na het moment van vaccineren. Het is daarom belangrijk dat u zich tijdig voor vertrek laat inenten met de gele koorts-vaccinatie.

Heeft de gele koorts vaccinatie bijwerkingen?

De gele koorts vaccinatie heeft, net als andere vaccinaties, een aantal bijwerkingen. Voor sommige risicogroepen wordt dit vaccin dan ook ontraden.

Tips om besmetting met gele koorts te voorkomen

Met de gele koorts vaccinatie kunt u een besmetting met gele koorts voorkomen. Er zijn echter ook andere maatregelen die u kunt treffen:

  • Voorkom dat u gebeten wordt door een mug. Dit kunt u doen door bedekkende kleding te dragen en de blote huid in te smeren met een middel dat DEET bevat.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast een gele koorts vaccinatie worden voor veel bestemmingen ook vaak andere vaccinaties geadviseerd.
Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:
 


Wilt u nog meer weten over gele koorts of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij willen u bovendien wijzen op onze handige tips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop problemen besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.


Direct een afspraak maken

 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies