VN waarschuwt voor polio in Somalië en Kenia

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
22-08-2013

SOMALIE – In Somalië heerst momenteel een polio epidemie. Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn er inmiddels 105 gevallen van polio bekend. Dat cijfer wijst er volgens de VN op dat er mogelijk nog duizenden andere dragers van het virus zijn. In Kenia, waar veel Somalische vluchtelingen zijn, zijn ook besmettingen gemeld.

Polio is een infectieziekte die wereldwijd nog maar zelden voorkomt. Er zijn in totaal 181 gevallen bekend. Dit is inclusief de meldingen uit Somalië en Kenia. Sinds 2007 was polio ook in Somalië uitgebannen. Tot mei van dit jaar. Sinds de uitbraak zijn al vier miljoen inwoners van het land gevaccineerd.

Hulpverleners niet veilig

Hoewel alles op alles wordt gezet om de uitbraak onder controle te krijgen, kunnen duizenden kinderen niet bereikt worden door de hulpverlening en dus ook niet ingeënt worden. Deze kinderen leven in gebieden waar de islamitische terreurgroep al-Shabab heerst. Artsen zonder Grenzen heeft inmiddels bekend gemaakt zich terug te trekken uit Somalië. Dit omdat de hulpverleners er niet langer veilig zijn.

Ook kinderverlamming genoemd

Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, is een virale infectie die zeer gevaarlijk is. Het virus leeft in de keel en darmen. Polio wordt overgedragen via ontlasting en besmet voedsel en water. Binnen 1 tot 2 weken treden de eerste symptomen op: hoofdpijn, vermoeidheid, stijve nek en rug- en spierpijn. Polio kan de hersenen of het ruggenmerg aantasten waardoor spieren verlamd raken. Dit kan de dood tot gevolg hebben.

DTP vaccinatie

Nederlanders die na 1950 geboren zijn, hebben de DTP vaccinatie vaak als kind gekregen. Deze ‘combivaccinatie’ beschermt tegen difterie, tetanus en polio. Is het langer dan 10 jaar geleden dat u deze vaccinatie heeft gehad? Dan wordt een herhalingsprik aangeraden als u naar Somalië, Kenia, Afghanistan, Nigeria of Pakistan reist. Daarnaast zijn hygiënemaatregelen uiterst belangrijk. Lees er meer over op de pagina Polio. DTP vaccinatie wordt in meer landen aangeraden. Neem contact op met Thuisvaccinatie en wij geven u persoonlijk advies.