DTP-vaccinatie

De DTP-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekten difterietetanus en polio. Met een enkele inenting met de DTP-vaccinatie bent u tien jaar beschermd tegen deze ziektes. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u een DTP-vaccinatie nodig heeft.

Voor welke landen wordt de DTP-vaccinatie geadviseerd?

De DTP-vaccinatie wordt voor veel risicolanden aanbevolen. Met uitzondering van West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië, wordt de DTP-vaccinatie voor bijna elk land geadviseerd. Difterie en Polio komen in westerse landen bijna niet meer voor. Tetanus komt daarentegen wereldwijd voor. Als u voorafgaand aan uw reis de DTP-vaccinatie haalt, voorkomt u dat u in het buitenland een tetanus-injectie nodig kunt hebben na het oplopen van een (bijt-)wond. Voor sommige landen kan een polio (DTP) vaccinatie verplicht zijn gesteld door de WHO.

Hoe werkt de DTP-vaccinatie?

De DTP-vaccinatie bevat dode difterie- en tetanus-bacteriën en dode polio-virusdeeltjes. Na een injectie met het vaccin gaat uw lichaam antistoffen aanmaken tegen difterie, tetanus en polio. Als u na vaccinatie in aanraking komt met levende ziektekiemen van één van deze drie ziektes, kan uw lichaam deze ziekteverwekkers effectief bestrijden. U kunt de DTP-vaccinatie het beste minimaal twee weken voor de dag van vertrek laten toedienen. Dan heeft u bij aankomst op uw reisbestemming voldoende bescherming opgebouwd tegen difterie, tetanus en polio. Indien u voor 1950 geboren bent en/of het Rijksvaccinatieprogramma niet heeft gevolgd, moet u een serie van drie vaccinaties ontvangen.

Heeft de DTP-vaccinatie bijwerkingen?

De DTP-vaccinatie is veilig en heeft relatief weinig bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin uitsluitend gedode bacteriën en virussen bevat. Soms kunnen er enkele bijwerkingen optreden na het toedienen van de DTP-vaccinatie. Meestal zijn deze mild van aard. De bijwerkingen zijn vaak lokale verschijnselen zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Ook licht griepachtige verschijnselen, zoals verhoging of koorts, hoofdpijn en spierpijn kunnen voorkomen. De arts informeert u tijdens het consult over de bijwerkingen van vaccinaties. Hier vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Naast een DTP-vaccinatie worden voor veel bestemmingen ook vaak andere vaccinaties geadviseerd. Onderstaande vaccinaties heeft u mogelijk ook nodig voor uw reisbestemming:
 
 
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.
 
Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
 

Direct een afspraak maken

 

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies