Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
16-12-2013

GENEVE/WASHINGTON – Dankzij de verbeterde bestrijding van malaria zijn er wereldwijd 3,3 miljoen levens gered sinds 2000. Het aantal mensen dat wereldwijd overlijdt door malaria is daarmee bijna gehalveerd. Dat staat in het World Malaria Report 2013 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat deze week is gepubliceerd.

Hoewel er dus grote vooruitgang is geboekt, is dat volgens de WHO zeker geen reden tot tevredenheid. “Het feit dat er zoveel mensen sterven door muggenbeten is één van de grootste tragedies van de 21e eeuw”, meldt de organisatie in een persbericht. Volgens de WHO hadden er nog veel meer besmettingen en sterfgevallen voorkomen kunnen én moeten worden.

Te weinig geld beschikbaar

Dit heeft volgens de organisatie alles te maken met geld. “Jaarlijks is er ruim vijf miljard dollar nodig voor malariabestrijding. Nog niet eens de helft daarvan is beschikbaar.” In 2012 konden hierdoor ‘slechts’ zeventig miljoen muskietennetten verspreid worden, in plaats van de 150 miljoen netten die nodig waren. In 2013 waren er echter al meer netten beschikbaar: 136 miljoen. De WHO rekent voor volgend jaar op 200 miljoen muskietennetten.

Tot 2016 12 miljard beschikbaar

Een groot gedeelte van de anti malaria projecten die wereldwijd worden uitgevoerd, wordt gefinancierd uit het Wereldfonds. Eerder deze maand werd bekend dat er tot 2016 twaalf miljard dollar beschikbaar is via het fonds. De WHO werkt momenteel aan een strategie om malaria te bestrijden. “De komende jaren moeten we innovatieve technologieën en strategieën ondersteunen waar mogelijk en zorgen voor versnelde ontwikkeling.”

3,4 miljard mensen lopen kans op besmetting

De WHO schat dat er in 2012 ongeveer 207 miljoen mensen met malaria waren. Voor 627.000 van hen had de infectieziekte een dodelijk afloop. De organisatie denkt dat er wereldwijd 3,4 miljard mensen zijn die het risico lopen op besmetting met malaria. Dat is vooral het geval in Afrika en Zuidoost-Azië, waar ongeveer tachtig procent van de malariagevallen voorkomen.
Lees ook het persbericht op de website van de WHO en meer over malaria.