Algemene informatie over Bof

Bof is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus. Het virus wordt verspreid door niezen of hoesten. De infectieziekte komt wereldwijd voor.

Wat zijn de symptomen van bof?

Bof verloopt vaak zonder klachten. Als zich wel ziekteverschijnselen voordoen, dan is er meestal sprake van koorts, spierpijn en hoofdpijn. Een kenmerkende klacht voor de bof is een ontsteking van de speekselklieren.

Hoe raakt men besmet met bof?

Het bofvirus bevindt zich in de neus en keel van besmette personen. Besmetting vindt plaats via niezen en hoesten. Maar het virus kan ook via de mond (zoenen) overgedragen worden.

Bestaat er een vaccin tegen bof?

Er bestaat een vaccinatie tegen de bof: de zogenoemde BMR-vaccinatie. De BMR-injectie is sinds 1987 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Hierdoor komt de bof in Nederland veel minder voor dan vroeger. De BMR-vaccinatie berschermt tegen bof, mazelen en rodehond.
Er zijn een aantal symptomen waar u de bof aan kunt herkennen. Bof is voor een aantal groepen mensen extra gevaarlijk. Zo kan het virus bij jonge kinderen bijvoorbeeld leiden tot hersenvliesontsteking.

Hoe valt een besmetting met de bof te voorkomen?

Bof is niet te behandelen, maar besmetting kan wel voorkomen worden. Hiertoe kunt u de volgende maatregelen nemen. Om een besmetting met bof te voorkomen, is het verstandig om een goede persoonlijke hygiëne in acht te nemen. Denk hierbij aan handen wassen en hoest- en nieshygiëne.
Wilt u meer weten over de bof? Lees dan algemene informatie over de BMR-vaccinatie

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Waarom Thuisvaccinatie

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt