Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bepaald type salmonellabacterie. U kunt buiktyfus krijgen door besmet eten of drinken. Het is een vervelende en besmettelijke ziekte die u natuurlijk liever wilt voorkomen. Buiktyfus komt voornamelijk voor in Azië. In een aantal landen loopt u een verhoogd risico op buiktyfus. Buiktyfus is niet hetzelfde als reizigersdiarree.
Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Wat zijn de ziekteverschijnselen van buiktyfus?

Er zijn een aantal symptomen waar u buiktyfus aan kunt herkennen. De ziekte begint meestal met toenemende koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn en vage buikpijn. In het begin, vóórdat de koorts begint, is er soms even diarree; daarna is er meestal juist sprake van verstopping. De ziekte is over het algemeen goed te behandelen.

Hoe kunt u een besmetting met buiktyfus oplopen?

De bacterie die buiktyfus veroorzaakt, bevindt zich in de ontlasting van mensen. Het niet goed wassen van de handen na toiletbezoek, kan al voldoende zijn om andere mensen te besmetten met de bacterie. Besmetting met de buiktyfusbacterie gebeurt voornamelijk in het buitenland. Dat komt omdat de persoonlijke hygiëne en de voedselhygiëne daar vaak minder goed zijn. Iemand kan vanaf 1 week na het begin van de klachten anderen besmetten. Na behandeling is iemand nog maximaal 2 weken besmettelijk, anders langer.
Sommige mensen lopen een verhoogd risico op buiktyfus. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een (door ziekte) verzwakt immuunsysteem. Een andere risicogroep zijn mensen met vaat- en/of klepprothesen. Zij lopen de kans om ernstiger ziek te worden als zij geïnfecteerd raken met buiktyfus.

Bestaat er een vaccin tegen Buiktyfus?

Er bestaat een vaccinatie tegen buiktyfus. Dit vaccin geeft een bescherming van drie jaar. De beschermingsgraad van de vaccinatie is zestig tot zeventig procent; bij sommige mensen biedt het vaccin dus geen bescherming tegen buiktyfus.

Afhankelijk van reis- en persoongebonden factoren adviseren wij u een vaccinatie. Kijk hier voor de kosten.

Hoe kunt u buiktyfus voorkomen?

Een vaccinatie tegen buiktyfus vermindert de kans op een besmetting met deze ziekte. Verder moet u voor een goede (persoonlijke) hygiëne zorgen. Was de handen regelmatig en pas op met voedsel dat besmet kan zijn, zoals rauwe schelpdieren, rauwe groenten of fruit of voedsel waar vliegen en insecten op hebben gezeten.

Meer over buiktyfus

Wilt u meer weten over buiktyfus? Lees dan informatie over het vaccin tegen buiktyfus.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Onze werkwijze

1.
Maak eenvoudig een account aan

Je maakt een persoonlijk account aan door het invullen van jouw postcode en huisnummer, emailadres en een zelf gekozen wachtwoord. Nadat je akkoord hebt gegeven op het verwerken van je persoonsgegevens heb je een persoonlijk account aangemaakt binnen onze beveiligde omgeving.

2.
Vul je reisgegevens in

Vul je reisbestemming(-en) in. Wij vragen hier ook naar de reden van jouw reis, waar je verblijft en wat je gaat doen tijdens je reis. Deze gegevens zijn van invloed op het advies wat je ontvangt van onze arts.

3.
Vul je persoonsgegevens in

In dit formulier vul je jouw persoonsgegevens in. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht jouw burgerservicenummer (BSN) te registreren, meer informatie vind je hier.

In deze stap kun je ook jouw gezinsleden of andere personen toevoegen aan de afspraak. Voor jouw gezinsleden* vul je zelf alle gegevens in. Nodig je andere personen uit voor de afspraak dan volstaat het invullen van het emailadres van deze personen. Deze personen worden vervolgens gevraagd om zelf een account aan te maken en hun gegevens in te vullen.

*Gezinsleden van 16 jaar en ouder ontvangen van ons een email met het verzoek akkoord te geven op de door jou ingevulde gegevens.

4.
Plan je afspraak

Selecteer een datum en tijdsblok. Wij sturen je per mail een bevestiging van de vaccinatie afspraak op het door jou aangegeven adres. Zodra de arts jouw gegevens heeft beoordeeld ontvang je een email dat jouw (voorlopige) vaccinatie-advies met een specificatie van de kosten beschikbaar is in jouw persoonlijk account. Je logt in met je emailadres en zelfgekozen wachtwoord om jouw vaccinatie advies te kunnen inzien. Heb je geen vaccinaties nodig voor je reis dan wordt de afspraak door ons kosteloos geannuleerd.

5.
Vul je gezondheidsverklaring in

Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor je zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Onze trotse partners

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.

Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.